Składniki na pierwszą warstwę:
- 2 szklanki czereśni (użyłam rozmrożonych)
- 2 banany
- 3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
- 1 łyżka cukru waniliowego
Składniki na drugą warstwę:
- 1/2 dojrzałego awokado
- 5 łyżek serka mascarpone lub jogurtu naturalnego typu greckiego
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Czereśnie rozmrażamy, odsączamy z dodatkowej wody, wrzucamy do blendera. Dodajemy pokrojone banany, jogurt naturalny i cukier waniliowy. Miksujemy na gęstą masę. Wykładamy do przygotowanych pucharków i wstawiamy do lodówki na 10 minut. W między czasie przygotowujemy drugą warstwę. Obieramy i kroimy awokado. Wrzucamy do blendera, dodajemy serek mascarpone lub jogurt naturalny, kakao oraz miód. Dokładnie miksujemy. Przygotowany mus wykładamy na pierwszą warstwę, dodajemy pokrojone banany lub inne dodatki i wstawiamy do lodówki na kolejne 10 minut. Deser warto przygotować tuż przed podaniem, gdyż pokrojone banany mogą wyglądać nieapetycznie, jeśli zbyt długo postoją w lodówce (czarnieją).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz