Kasza jaglana i szpinak to moje smaki. Moje połączenie! W końcu znalazłam alternatywę dla ukochanego makaronu. Teraz kotleciki z kaszy jaglanej i szpinaku na stałe zagoszczą w naszym menu:)
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 450 g mrożonego szpinaku rozdrobionego (bez dodatków)
- 3 łyżki pestek z dyni
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka pieprzu
- 1 łyżeczka przyprawy z suszonych pomidorów i czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 1/2 łyżeczki chilli
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
Kaszę gotujemy
w 2,5 szklance wody, aż do momentu kiedy woda wyparuje, a kasza będzie
ugotowana. W między czasie rozmrażamy szpinak na patelni z dodatkiem pieprzu, oregano i bazylii. Do szpinaku dodajemy również obrane i wyciśnięte ząbki czosnku i podsmażamy jeszcze 5 minut. Do lekko wystudzonej kaszy jaglanej dodajemy również trochę wystudzony szpinak. Dokładnie mieszamy całą masę. Przyprawiamy jeszcze pieprzem, chilli oraz przyprawą z suszonych pomidorów i czosnku niedźwiedziego. Warto spróbować przygotowaną masę i dodać większą ilość przypraw, które preferujemy. Dodajemy 2 łyżki pestek z dyni i mieszamy do uzyskania jednolitej masy - zielonej masy :) Formujemy z niej małe
kotleciki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem. Na połowę kotlecików nakładamy pozostałe pestki z dyni, na drugiej połowie rozsypujemy i lekko wgniatamy w kotlety czarnuszkę. Pieczemy około
25 minut w temperaturze 200 stopni.
pomysł świetny!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń