poniedziałek, 19 maja 2014

Białe szparagi z jajkiem i młodymi ziemniaczkami

Tak właśnie wyglądał nasz niedzielny obiad! Sezonowy, lokalny, smaczny! :)

Składniki:
  • 8-10 białych szparagów
  • 4 jajka od radosnych kurek
  • 1/2 kg młodych ziemniaczków
  • kilka listów świeżej rukoli (wprost z ogródka!)
  • młody koperek (wprost z ogródka!)
  • sól
Przygotowanie:
Szparagi obieramy, odcinamy zdrewniałe końcówki, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 10 minut. Odcedzamy. Ziemniaczki dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie (około 25 minut). Na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła rozbijamy 4 jajka, pomiędzy które układamy ugotowane szparagi. Przykrywamy pokrywką i podsmażamy do momentu aż białka zetną się, a żółtka pozostaną płynne. Wykładamy na talerz z przygotowanymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem. Ozdabiamy świeżą rukolą.





3 komentarze:

  1. Lubię to połączenie, chociaż nie mam cierpliwości do obierania szparagów. Ja wiem, ciężki przypadek. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj ja też nie grzeszę cierpliwością, zrobiłam to już kilkakrotnie w tym sezonie i powiedziałam dość! Szparagów wystarczy mi w tym roku, no chyba, że ktoś podstawi pod nos obrane :)

      Usuń