Pyszne, soczyste, rozpływające się w ustach. Pierwsze truskawki w tym sezonie wylądowały w jaglanym koktajlu, a część zniknęła już podczas przygotowywania. Czekam na lepsze ceny truskawek, bo jedzone w tym tempie doprowadzą mnie na skraj bankructwa :) Stęskniona za ich smakiem byłam strasznie! Jestem zresztą dalej, bo nie zaspokoiłam swojego pragnienia :)
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 10 dorodnych truskawek
- 1 średnia łodyga rabarbaru
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 3 łyżki oleju lnianego
- sok z 1/2 cytryny
- 3 łyżki cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Rabarbar kroimy w małe kawałki, wrzucamy na patelnię i karmelizujemy z cukrem trzcinowym. Do blendera wrzucamy ugotowaną kaszę jaglaną, olej lniany i sok z cytryny. Blendujemy około 3 minuty, aż do rozdrobnienia kaszy. Po tym czasie dodajemy wystudzony rabarbar oraz truskawki. Blendujemy na jednolitą masę.
zapachniało latem :) pysznie.
OdpowiedzUsuńBo w Opolu mamy prawdziwe lato :) Słońce, sandały i okulary :)
Usuńoczywiście zdjęcia fantastyczne! poza tym sam koktajl bardzo apetyczny i pełen zdrowia :) latem takie najczęściej się będą pojawiać u mnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! To najlepsza letnia kolacja :) I obiad, śniadanie, podwieczorek :)
Usuń