Przygotowania na Żarłostację idą pełną parą. Ostatnie chwile przed tą imprezą napełniają mnie ogromną radością, tym bardziej, że to mój pierwszy raz :). Poczęstuję mieszkańców Opola domowymi płatkami śniadaniowymi - granolą. W dwóch rodzajach. To pierwsza propozycja granola orkiszowo-żytnia z migdałami, słonecznikiem, siemieniem lnianym, rodzynkami, morelami oraz suszoną żurawiną. Taką granolę najlepiej schrupać z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami, które teraz mamy pod dostatkiem. Kocham lato!
Zapraszam wszystkich pragnących cieszyć się pysznym jedzeniem w cudownym towarzystwie. Będzie nam towarzyszyć przyjemna muzyczka i mnóstwo innych atrakcji.
Składniki:
- 1 szklanka płatków orkiszowych
- 1 szklanka płatków żytnich
- 1/2 szklanki migdałów
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki naturalnych moreli
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1/4 szklanki pestek słonecznika
- 1/2 szklanki miodu
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Płatki, słonecznik,
migdały i siemię lniane mieszamy z miodem i cynamonem. Wykładamy na
blachę wyłożoną papierem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni i pieczemy
około 40 minut, aby wszystkie składniki złociły się równomiernie. W trakcie
pieczenia możemy pomieszać 2-3 razy. Po pieczeniu studzimy, dodajemy pokrojone
morele, rodzynki oraz suszoną żurawinę i przekładamy do szczelnie zamykanego
słoja lub pojemnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz