A tutaj kolejny żarłostacyjny przepis na domową granolę. Tym razem orkiszowo-jęczmienna z orzechami włoskimi, pestkami dyni, suszonymi śliwkami, rodzynkami, figą oraz ostropestem. Jak poprzednia, rewelacyjnie smakuje z jogurtem i owocami (jagody!). Na zdrowie!
Składniki:
- 1 szklanka płatków orkiszowych
- 1 szklanka płatków jęczmiennych
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki suszonych śliwek
- 1/2 szklanki fig
- 1/4 szklanki pestek dyni
- 1/2 szklanki miodu
- 2 łyżki mielonego ostropestu plamistego
- 2 łyżki cynamonu
Przygotowanie:
Płatki, pestki
dyni, ostropest mieszamy z miodem i cynamonem. Wykładamy na blachę wyłożoną
papierem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni i pieczemy około 40
minut, aby wszystkie składniki złociły się równomiernie. W trakcie pieczenia
możemy pomieszać 2-3 razy. Po pieczeniu studzimy, dodajemy suszone śliwki,
rodzynki oraz pokrojone figi i przekładamy do szczelnie zamykanego słoja lub
pojemnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz