sobota, 21 czerwca 2014

Domowa granola orkiszowo-jęzczmienna (Żarłostacja 3 edycja)

A tutaj kolejny żarłostacyjny przepis na domową granolę. Tym razem orkiszowo-jęczmienna z orzechami włoskimi, pestkami dyni, suszonymi śliwkami, rodzynkami, figą oraz ostropestem. Jak poprzednia, rewelacyjnie smakuje z jogurtem i owocami (jagody!). Na zdrowie!


Składniki:
  • 1 szklanka płatków orkiszowych
  • 1 szklanka płatków jęczmiennych
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki suszonych śliwek
  • 1/2 szklanki fig
  • 1/4 szklanki pestek dyni
  • 1/2 szklanki miodu
  • 2 łyżki mielonego ostropestu plamistego
  • 2 łyżki cynamonu
Przygotowanie: 
Płatki, pestki dyni, ostropest mieszamy z miodem i cynamonem. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni i pieczemy około 40 minut, aby wszystkie składniki złociły się równomiernie. W trakcie pieczenia możemy pomieszać 2-3 razy. Po pieczeniu studzimy, dodajemy suszone śliwki, rodzynki oraz pokrojone figi i przekładamy do szczelnie zamykanego słoja lub pojemnika.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz