wtorek, 24 czerwca 2014

Muffinkowe szaleństwo - 4 rodzaje pysznych muffinek (Żarłostacja 3 edycja)

Niedziela była cudowna! Tłumy ludzi poszukujący różnorodnych smaków, nie kończące się kolejki do stoisk i brak jedzonka już po 2 godzinach. Okazało się, że jedzenia było zdecydowanie za mało. Nie pamiętam nic pomiędzy godziną 11:00 a 14:00 - tyle się działo, że nie ogarniałam całej sytuacji! Warsztaty piwne, kawowe, dietetyczne, happie przestrzeń z fotobudką, która zrobiła furorę. Miejsce dla dzieciaków i warsztaty slow food dla najmłodszych. Gwiazdy z programu Hell's Kitchen i wiele wspaniałych konkursów dla wszystkich przybyłych na wydarzenie. Tak właśnie wyglądała Żarłostacja - piknik kulinarny organizowany przez Stowarzyszenie Opolska Blogosfera Kulinarna oraz Kofeina 2.0. , który odbył się 22 czerwca w Opolu.
Emocje już trochę opadły, więc mogę już umieści posta zawierającego cztery przepisy na muffinki, które przygotowałam na Żarłostację.

Muffiny orkiszowe z bananami i jagodami
Składniki:
  • 250 g mąki orkiszowej
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 3 dojrzałe banany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka jagód
Przygotowanie:
Banany ucieramy bądź blendujemy na masę. Jajka mieszkamy na olejem. Do jajek i oleju wrzucamy banany, dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Suche składniki wsypujemy do miski i łączymy z mokrymi, ponownie mieszając. W blaszce muffinkowej (12 miejsc na babeczki) umieszczamy papierowe foremki i rozdzielamy masę. Ciasta wystarczy na 12 dorodnych muffinek. Po wyłożeniu ciasta układamy na każdej muffince jagody. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.


Muffiny jaglane z bananami i jagodami
Składniki:
  • 250 g mąki z kaszy jaglanej
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 3 dojrzałe banany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka jagód
Przygotowanie:
Banany ucieramy bądź blendujemy na masę. Jajka mieszkamy na olejem. Do jajek i oleju wrzucamy banany, dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Suche składniki wsypujemy do miski i łączymy z mokrymi, ponownie mieszając. W blaszce muffinkowej (12 miejsc na babeczki) umieszczamy papierowe foremki i rozdzielamy masę. Ciasta wystarczy na 12 dorodnych muffinek. Po wyłożeniu ciasta układamy na każdej muffince jagody. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.


Muffiny orkiszowe z bananami, marchewką i orzechami włoskimi
Składniki:
  • 250 g mąki orkiszowej
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 3 dojrzałe banany
  • 2 duże marchewki (lub 3 średnie)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
Przygotowanie:
Banany ucieramy bądź blendujemy na masę. Jajka mieszkamy na olejem. Do jajek i oleju wrzucamy banany i startą na drobnej tarce marchewkę. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Suche składniki wsypujemy do miski i łączymy z mokrymi, ponownie mieszając. W blaszce muffinkowej (12 miejsc na babeczki) umieszczamy papierowe foremki i rozdzielamy masę. Ciasta wystarczy na 12 dorodnych muffinek. Po wyłożeniu ciasta układamy na każdej muffince orzechy włoskie. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.


Muffiny jaglane z bananami, marchewką i orzechami włoskimi
Składniki:
  • 250 g mąki z kaszy jaglanej
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 3 dojrzałe banany
  •  2 duże marchewki (lub 3 średnie)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
Przygotowanie:
Banany ucieramy bądź blendujemy na masę. Jajka mieszkamy na olejem. Do jajek i oleju wrzucamy banany i startą na drobnej tarce marchewkę. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Suche składniki wsypujemy do miski i łączymy z mokrymi, ponownie mieszając. W blaszce muffinkowej (12 miejsc na babeczki) umieszczamy papierowe foremki i rozdzielamy masę. Ciasta wystarczy na 12 dorodnych muffinek. Po wyłożeniu ciasta układamy na każdej muffince orzechy włoskie. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.



A to nasi wspaniali Przyjaciele, dzięki którym między innymi udało się zorganizować wydarzenie :)

2 komentarze: