niedziela, 29 czerwca 2014

Kotleciki jaglano-kalafiorowe ze dynią i szczypiorkiem

Kalafior tani, więc korzystam. Prócz standardowych obiadów z udziałem kalafiora postanowiłam przygotować kotleciki z kaszy jaglanej. Do niej pasuje prawie każde warzywo! Oczywiście nie smażymy, tylko pieczemy w piekarniku :)

Składniki:
  • 1/2 główki średniego kalafiora
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 3 łyżki pestek z dyni
  • 3 żabki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżka świeżej pokrojonej pietruszki
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu
  • pęczek świeżego szczypiorku
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną płuczemy w gorącej wodzie, zalewamy 2 szklankami wrzącej wody i gotujemy bez mieszania, aż woda wyparuje i kasza będzie gotowa. Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki, zalewamy wodą i gotujemy około 15 minut, aż całkowicie zmięknie. Będzie się wtedy prościej mieszał z kaszą. Ugotowaną kaszę przekładamy do miski, dodajemy lekko ostudzony kalafior i przy pomocy widelca rozdrabniamy warzywo, tak by stworzyło jednolitą masę z kaszą jaglaną. Dodajemy pestki dyni, czosnek oraz wszystkie przyprawy i pokrojone zioła. Dokładnie mieszkamy masę i zaczynamy lepić kotleciki. Układamy je ma blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku około 20 minut. Najlepiej smakują z sosem czosnkowym :) 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz