Kalafior tani, więc korzystam. Prócz standardowych obiadów z udziałem kalafiora postanowiłam przygotować kotleciki z kaszy jaglanej. Do niej pasuje prawie każde warzywo! Oczywiście nie smażymy, tylko pieczemy w piekarniku :)
Składniki:
- 1/2 główki średniego kalafiora
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 3 łyżki pestek z dyni
- 3 żabki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżka świeżej pokrojonej pietruszki
- 1 łyżka świeżego rozmarynu
- pęczek świeżego szczypiorku
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną płuczemy w gorącej wodzie, zalewamy 2 szklankami wrzącej wody i gotujemy bez mieszania, aż woda wyparuje i kasza będzie gotowa. Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki, zalewamy wodą i gotujemy około 15 minut, aż całkowicie zmięknie. Będzie się wtedy prościej mieszał z kaszą. Ugotowaną kaszę przekładamy do miski, dodajemy lekko ostudzony kalafior i przy pomocy widelca rozdrabniamy warzywo, tak by stworzyło jednolitą masę z kaszą jaglaną. Dodajemy pestki dyni, czosnek oraz wszystkie przyprawy i pokrojone zioła. Dokładnie mieszkamy masę i zaczynamy lepić kotleciki. Układamy je ma blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku około 20 minut. Najlepiej smakują z sosem czosnkowym :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz