wtorek, 29 lipca 2014

Czuję miętę do mięty

Mięta. Nazwa pochodzi od imienia greckiej nimfy Mintho. Była ona jedną z kochanek Hadesa, władcy podziemi, i została zabita przez jego zazdrosną żonę. Z ciała tej nimfy bogowie stworzyli znaną nam dziś roślinę – miętę. Rzymianie twierdzili, że jej orzeźwiający aromat pobudza myślenie i dlatego czasami nosili wianki z jej liści. Sądzili też, że łagodzi napady migreny. W średniowieczu mięta była wymieniana w dziełach Awicenny. W przeszłości, obok działań leczniczych, przypisywano jej również właściwości magiczne: jej napary miały ponoć odganiać złe myśli, a włożona do łóżka miała zagwarantować wierność małżeńską. O! :)



W chwili obecnej znamy około 40 gatunków mięt oraz wiele mieszańców międzygatunkowych. W naszym regionie za gatunek leczniczy uważa się miętę pieprzową – Mentha piperita. Jest to mieszaniec powstały w Anglii z połączenia dwóch gatunków mięt: wodnej (M. aquatica) i zielonej (M. spicata).

Z mięty pieprzowej uzyskuje się kilka surowców leczniczych: liście, olejek  i mentol.

Mięta jest bardzo popularną i niezwykle łatwą w uprawie rośliną. Rozprzestrzenia się w ogrodach w błyskawicznym tempie, co nas czasami irytuje, bo rośnie tam gdzie nie powinna. Wykorzystajmy jednak jej naturalny zapęd do wszędobylskości i korzystajmy z jej naturalnych właściwości. Listki mięty zielonej (tej najbardziej popularnej) zawierają białka i węglowodany. Dodatkowo zawiera wapno, fosfor, żelazo, magnez i jest bogatym źródłem witaminy A i B3. Zawiera również związki fenolowe, które mają działanie przeciwutleniające. To jedna z najpopularniejszych roślin leczniczych.



Działanie mięty:
  • spazmolityczne
  • wiatropędne
  •  zwiększające wydzielanie kwasu żołądkowego (nie jest wskazana dla osób cierpiących na chorobę refluksową)
  • usprawniające pracę jelit
  • przeciwbakteryjne
  • nieznacznie uspokająjące (często jest składnikiem ziołowych mieszanek, których celem jest ukojenie naszych szarganych nerwów i uspokojenie rozdygotanej duszy)
  • może nieznacznie obniżać ciśnienie krwi
Mięta nie tylko leczy, ale i smakuje. Mięta w kuchni

Często nie zdajemy sobie sprawy, że prócz miętowej herbaty możemy wykorzystać miętę na wiele innych sposobów. Świeże lub suszone listki mięty możemy wykorzystać przy przygotowywaniu lekkich i orzeźwiających napojów na bazie owoców, lemoniad, które idealnie orzeźwiają w upalne popołudnia. W Polsce mięta jest wykorzystywana głównie do deserów, lecz w kuchniach zachodnioeuropejskich czy azjatyckiej stosuje się ją do  również do sałatek, ryby, farszu mięsnego czy nawet twarogu. Liście doskonale komponują się z większością dań, a  w okresie letnim mięta to idealny składnik lekkich i wartościowych sałatek.

A tu przykład wykorzystania mięty do letnich napojów :)
Podobnie jak inne przyprawy, miętę należy dodawać pod koniec smażenia lub duszenia. Posiekanymi lub suszonymi liśćmi można też posypywać potrawy. Gałązki mięty, to doskonały sposób na dekorację sałatek, mięs i deserów.

Już niedługo nowe przepisy z wykorzystaniem mięty. Trzeba korzystać z plonów :)

Przy pisaniu tego postu skorzystałam z informacji zawartych tutaj oraz tu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz