Mięta. Nazwa pochodzi od imienia greckiej nimfy Mintho. Była ona jedną
z kochanek Hadesa, władcy podziemi, i została zabita przez jego
zazdrosną żonę. Z ciała tej nimfy bogowie stworzyli znaną nam dziś
roślinę – miętę. Rzymianie twierdzili, że jej orzeźwiający aromat
pobudza myślenie i dlatego czasami nosili wianki z jej liści. Sądzili
też, że łagodzi napady migreny. W średniowieczu mięta była wymieniana
w dziełach Awicenny. W przeszłości, obok działań leczniczych,
przypisywano jej również właściwości magiczne: jej napary miały ponoć
odganiać złe myśli, a włożona do łóżka miała zagwarantować wierność
małżeńską. O! :)
W chwili obecnej znamy około 40 gatunków mięt oraz wiele mieszańców
międzygatunkowych. W naszym regionie za gatunek leczniczy uważa się
miętę pieprzową – Mentha piperita. Jest to mieszaniec
powstały w Anglii z połączenia dwóch gatunków mięt: wodnej (M. aquatica)
i zielonej (M. spicata).
Z mięty pieprzowej uzyskuje się kilka surowców leczniczych: liście, olejek i mentol.
Mięta jest bardzo popularną i niezwykle łatwą w uprawie rośliną. Rozprzestrzenia się w ogrodach w błyskawicznym tempie, co nas czasami irytuje, bo rośnie tam gdzie nie powinna. Wykorzystajmy jednak jej naturalny zapęd do wszędobylskości i korzystajmy z jej naturalnych właściwości. Listki mięty zielonej (tej najbardziej popularnej) zawierają białka i węglowodany. Dodatkowo zawiera wapno, fosfor, żelazo, magnez i jest bogatym źródłem witaminy A i B3. Zawiera również związki fenolowe, które mają działanie przeciwutleniające. To jedna z najpopularniejszych roślin leczniczych.
Działanie mięty:
- spazmolityczne
- wiatropędne
- zwiększające wydzielanie kwasu żołądkowego (nie jest wskazana dla osób cierpiących na chorobę refluksową)
- usprawniające pracę jelit
- przeciwbakteryjne
- nieznacznie uspokająjące (często jest składnikiem ziołowych mieszanek, których celem jest ukojenie naszych szarganych nerwów i uspokojenie rozdygotanej duszy)
- może nieznacznie obniżać ciśnienie krwi
Mięta nie tylko leczy, ale i smakuje. Mięta w kuchni
Często nie zdajemy sobie sprawy, że prócz miętowej herbaty możemy wykorzystać miętę na wiele innych sposobów. Świeże lub suszone listki mięty możemy wykorzystać przy przygotowywaniu lekkich i orzeźwiających napojów na bazie owoców, lemoniad, które idealnie orzeźwiają w upalne popołudnia. W Polsce mięta jest wykorzystywana głównie do deserów, lecz w kuchniach zachodnioeuropejskich czy azjatyckiej stosuje się ją do również do sałatek, ryby, farszu mięsnego czy nawet twarogu. Liście doskonale komponują się z
większością dań, a w okresie letnim mięta to idealny składnik
lekkich i wartościowych sałatek.
Podobnie jak inne przyprawy, miętę należy
dodawać pod koniec smażenia lub duszenia. Posiekanymi lub suszonymi
liśćmi można też posypywać potrawy. Gałązki mięty, to doskonały sposób
na dekorację sałatek, mięs i deserów.
A tu przykład wykorzystania mięty do letnich napojów :) |
Już niedługo nowe przepisy z wykorzystaniem mięty. Trzeba korzystać z plonów :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz