niedziela, 27 lipca 2014

Ciasto czekoladowe z ciecierzycy, pasty tahini i świeżej mięty

Szybkie ciasto na szybką niedzielę. Przy takiej pięknej, letniej pogodzie nie ma co siedzieć w domu. Pieczcie i wyruszajcie! Plaża i cudowna woda czeka!

Składniki:
  • 2 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki pasty tahini
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 cukier waniliowy
  • 10 listków świeżej mięty
Przygotowanie:
Wszystkie składniki do dodajemy do miski i miksujemy. Do przygotowanej masy dodajemy umytą i drobną pokrojoną miętę. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.






8 komentarzy:

  1. fajny pomysł na ciacho! chętnie bym spróbowała, dla odmiany takie z cieciorki! jestem pewna, że smakuje pysznie, w końcu też tak apetycznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwszy raz piekłam z maki z ciecierzycy i jestem zachwycona! Będę próbować z innymi wypiekami, bo mąka jest naprawdę niesamowita! :)

      Usuń
    2. tak, ja też jestem w szoku jak świetnie się sprawdza w wypiekach, jest elastyczna i lekka, pięknie wyrasta, jest też bardzo tolerancyjna na zmiany proporcji :) ostatnio usmażyłam z niej takie "byle jakie na oko" placuszki z suszonymi pomidorami (jajko, olej, woda, mąka, koncentrat, pomidory zioła) i wyszły takie pyszne że nie mogliśmy uwierzyć. Kruche ciastczka także sprawdzają się świetnie.

      Usuń
  2. Bardzo ciekawe, oryginalne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda bardzo apetycznie! Chyba zastanowię się nad zakupem mąki z ciecierzycy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! To zdrowa alternatywa dla mąki pszennej :)

      Usuń
  4. Witam
    W końcu znalazłam interesujący przepis na ciasto z mąki z ciecierzycy. Mam tylko pytanie ile dokładnie ma być tego cukru waniliowego. Chce użyć własnego.

    OdpowiedzUsuń