Szybkie ciasto na szybką niedzielę. Przy takiej pięknej, letniej pogodzie nie ma co siedzieć w domu. Pieczcie i wyruszajcie! Plaża i cudowna woda czeka!
Składniki:
- 2 szklanki mąki z ciecierzycy
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 2 jajka
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki pasty tahini
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 cukier waniliowy
- 10 listków świeżej mięty
Wszystkie składniki do dodajemy do miski i miksujemy. Do przygotowanej masy dodajemy umytą i drobną pokrojoną miętę. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
fajny pomysł na ciacho! chętnie bym spróbowała, dla odmiany takie z cieciorki! jestem pewna, że smakuje pysznie, w końcu też tak apetycznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz piekłam z maki z ciecierzycy i jestem zachwycona! Będę próbować z innymi wypiekami, bo mąka jest naprawdę niesamowita! :)
Usuńtak, ja też jestem w szoku jak świetnie się sprawdza w wypiekach, jest elastyczna i lekka, pięknie wyrasta, jest też bardzo tolerancyjna na zmiany proporcji :) ostatnio usmażyłam z niej takie "byle jakie na oko" placuszki z suszonymi pomidorami (jajko, olej, woda, mąka, koncentrat, pomidory zioła) i wyszły takie pyszne że nie mogliśmy uwierzyć. Kruche ciastczka także sprawdzają się świetnie.
UsuńBardzo ciekawe, oryginalne ciasto :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCiasto wygląda bardzo apetycznie! Chyba zastanowię się nad zakupem mąki z ciecierzycy :)
OdpowiedzUsuńPolecam! To zdrowa alternatywa dla mąki pszennej :)
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńW końcu znalazłam interesujący przepis na ciasto z mąki z ciecierzycy. Mam tylko pytanie ile dokładnie ma być tego cukru waniliowego. Chce użyć własnego.