środa, 2 lipca 2014

Kremowa zupa z kalafiora i botwinki

Szaleję z botwniką. W każdej formie. Wyszła mi całkiem dobra kremowa zupa. Z kalafiorem.

Składniki:
  • 1/2 główki kalafiora
  • pęczek botwniki
  • 2 młode marchewki
  • 3 szklanki bulionu lub 3 szklanki wody + 4 kostki rosołowe domowej roboty
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej
  • świeży rozmaryn
  • świeża pietruszka
Przygotowanie:
Botwinkę myjemy, kroimy liście, obieramy małe buraczki i kroimy w plasterki. Razem z przygotowanym kalafiorem, obraną i pokrojoną marchewką gotujemy w bulionie (lub w wodzie z kostkami rosołowymi domowej roboty).  Gdy warzywa zmiękną blednujemy na krem. Przyprawiamy i gotujemy jeszcze 10 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz