piątek, 1 sierpnia 2014

Cukinia zapiekana z jarmużem i tuńczykiem

Jestem uzależniona. Wiem. Od wielu rzeczy. Dopadło mnie jednak nowe uzależnienie. Codziennie muszę zjeść cukinię! Znów zapiekana, znów zniknęła bardzo szybko. Tym razem z jarmużem i tuńczykiem.

Składniki:
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach 
  • 1 szklanka pokrojonego jarmużu
  • 1 mała cebulka
  • 1 kulka mozzarelli 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • sól
Przygotowanie:
Cukinie przekrajany na pół i wybieramy środek, tak aby stworzyć miejsce na farsz w formie łódek. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną cebulkę z dodatkiem oliwy. Podsmażamy chwilę i dodajemy jarmużu, pomidory z puszki oraz odsączony tuńczyk. Dusimy około 10 minut. Cukinie wykładamy do naczynia żaroodpornego i wypełniamy farszem. Na samą górę układamy paski mozzarelli. Pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.





2 komentarze:

  1. Moja Droga
    Bardzo bardzo apetyczne!!!
    W pośpiechu zgubiłaś gdzieś tuńczyka w opisie potrawy. Jest to tuńczyk z puszki? Super przepisy!!! Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za czujność! :) Tak, użyłam tuńczyka z puszki i już poprawiam przepis :) Jeszcze raz dziękuję :)

      Usuń