Jestem uzależniona. Wiem. Od wielu rzeczy. Dopadło mnie jednak nowe uzależnienie. Codziennie muszę zjeść cukinię! Znów zapiekana, znów zniknęła bardzo szybko. Tym razem z jarmużem i tuńczykiem.
Składniki:
- 2 średniej wielkości cukinie
- 1/2 puszki krojonych pomidorów
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach
- 1 szklanka pokrojonego jarmużu
- 1 mała cebulka
- 1 kulka mozzarelli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki chilli
- sól
Przygotowanie:
Cukinie przekrajany na pół i wybieramy środek, tak aby stworzyć miejsce na farsz w formie łódek. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną cebulkę z dodatkiem oliwy. Podsmażamy chwilę i dodajemy jarmużu, pomidory z puszki oraz odsączony tuńczyk. Dusimy około 10 minut. Cukinie wykładamy do naczynia żaroodpornego i wypełniamy farszem. Na samą górę układamy paski mozzarelli. Pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Moja Droga
OdpowiedzUsuńBardzo bardzo apetyczne!!!
W pośpiechu zgubiłaś gdzieś tuńczyka w opisie potrawy. Jest to tuńczyk z puszki? Super przepisy!!! Pozdrawiam cieplutko
Dziękuję za czujność! :) Tak, użyłam tuńczyka z puszki i już poprawiam przepis :) Jeszcze raz dziękuję :)
Usuń