piątek, 1 sierpnia 2014

Makaron ryżowy z cukinią, pieczarkami i jarmużem

Cukiniowego szału ciąg dalszy. I to na pewno nie koniec! Za chwilę nowe przepisy z upolowaną w ogrodzie cukinią. Ślimaki nie dają rady :)

Składniki:
  • 200 g makaronu ryżowego
  • 1/2 dużej cukinii
  • 1 szklanka pokrojonego jarmużu
  • 100 g pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • garść rukoli
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz 
  • oliwa
Przygotowanie:
Na patelnię wrzucamy pokrojony jarmuż oraz obrane i wyciśnięte ząbki czosnku. Dusimy chwile na odrobinie oliwy i dodajemy obrane i pokrojone pieczarki oraz pokrojoną cukinię (usuwamy pestki). Przykrywamy i dusimy około 10 minut. Po tym czasie przyprawiamy i dodajemy sos sojowy. Dusimy jeszcze kilka minut. Ja nie dodałam wielu przypraw, bo warzywa same w sobie smakują wyśmienicie, ale można oczywiście doprawić w ramach własnego gustu. 
 
W większym garnku gotujemy wodę. Gdy będzie wrzała, ściągamy z gazu i wrzucamy makaron na równe 3 minuty. Po tym czasie odcedzamy makaron. Wykładamy na talerz i dodajemy przygotowane warzywa. Potrawę można posypać świeżymi liśćmi rukoli i bazylii.



1 komentarz:

  1. świetny pomysł na obiad pełen zdrowia! takie wykorzystanie cukinii w 100% mi pasuje :)

    OdpowiedzUsuń