Cukiniowego szału ciąg dalszy. I to na pewno nie koniec! Za chwilę nowe przepisy z upolowaną w ogrodzie cukinią. Ślimaki nie dają rady :)
Składniki:
- 200 g makaronu ryżowego
- 1/2 dużej cukinii
- 1 szklanka pokrojonego jarmużu
- 100 g pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
- garść rukoli
- świeża bazylia
- sól, pieprz
- oliwa
Na patelnię wrzucamy pokrojony jarmuż oraz obrane i wyciśnięte ząbki czosnku. Dusimy chwile na odrobinie oliwy i dodajemy obrane i pokrojone pieczarki oraz pokrojoną cukinię (usuwamy pestki). Przykrywamy i dusimy około 10 minut. Po tym czasie przyprawiamy i dodajemy sos sojowy. Dusimy jeszcze kilka minut. Ja nie dodałam wielu przypraw, bo warzywa same w sobie smakują wyśmienicie, ale można oczywiście doprawić w ramach własnego gustu.
W większym garnku gotujemy wodę. Gdy będzie wrzała, ściągamy z gazu i wrzucamy makaron na równe 3 minuty. Po tym czasie odcedzamy makaron. Wykładamy na talerz i dodajemy przygotowane warzywa. Potrawę można posypać świeżymi liśćmi rukoli i bazylii.
świetny pomysł na obiad pełen zdrowia! takie wykorzystanie cukinii w 100% mi pasuje :)
OdpowiedzUsuń