niedziela, 3 sierpnia 2014

Orzechowe crumble z jabłkami

Nie straszna mi Rosja. Nie straszne zakazy. Jem jabłka i mogę zwiększyć ich spożycie nawet o 100%. Z jednego jabłka do dwóch dziennie. Dziś spożycie wzrosło o 600%, bo użyłam 6 jabłek do orzechowego crumble :)

Ty też jedz jabłka :) Ale uważaj na robaki :)


Składniki:
  • 6 jabłek
  • 7 łyżek płatków żytnich
  • 8 łyżek orzechów włoskich
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 
  • 5 owoców jałowca
  • 5 goździków
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka jagód goji
Przygotowanie:
Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Płatki żytnie, orzechy włoskie, miód, cynamon i imbir wymieszaj razem. W naczyniu żaroodpornym ułóż jabłka razem z owocami jałowca oraz goździkami i rozłóż na nich równomiernie płatkową masę.Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut do momentu, aż wierzch się zarumieni. Po upieczeniu można posypać jagodami goji.






4 komentarze:

  1. Bardzo lubię crumble, ale z jabłkami jeszcze nie robiłam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz jabłka są tematem na czasie, więc zachęcam do przygotowania crumble z jabłkami :)

      Usuń
  2. ja jem średnio jedno jabłko dziennie i nie pamiętam kiedy ostatnio był taki dzień bym go nie jadła, a polskie najlepsze! :) ta chrupiąca kruszonka jest bardzo kusząca :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to prawda. Polskie są najlepsze:) Ale kruszonka w tym przypadku była najlepsza:)

      Usuń