wtorek, 23 września 2014

Fritatta z ziemniakami, cukinią i marchewką

Idzie jesień nie ma na to rady. Idzie kolejna edycja "Żarłostacji" oraz jesienne wydanie Magazynu Coolmag. A wraz z tym wydarzeniami idą nowe jesienne przepisy. Pierwszy dziś na blogu. Lekki, zdrowy, smaczny. A ja naprawdę lubię jesień :)

Składniki:
  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 6 jajek od szczęśliwej kurki
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 1/2 średniej cukinii
  • 1/2 jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 1 łyżeczka świeżego lub suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka świeżego lub suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka świeżego lub suszonego lubczyku
  • 1/2 łyżeczki chilli
  •  dużo świeżej pietruszki :)
  • pieprz, sól
Przygotowanie:
Ziemniaki kroimy w plasterki razem z obraną marchewką. Warzywa gotujemy około 10 minut, aby lekko zmiękły, ale nie rozgotowały się. Odcedzamy z wody i wykładamy na formę do tarty o średnicy 28 cm, najlepiej wyłożoną papierem. Kroimy cukinię i dodajemy do ugotowanych warzyw. W oddzielnym naczyniu przygotowujemy masę jajeczną. Wbijamy jajka, dodajemy jogurtu naturalnego, świeże lub suszone zioła i dokładnie mieszamy. Przygotowaną masę możemy posypać serem. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 200 stopni.



2 komentarze: