Ziemniaki kojarzą mi się z jesienią. Z zimnymi wieczorami, które spędza się przy cieple ogniska. Z szurającymi pod nogami liśćmi i kałużami, które coraz trudniej jest omijać. Ciężko odtworzyć smak upieczonego w ognisku ziemniaka z solą i masłem czosnkowym w warunkach domowych. Cały czas szukam nowych pomysłów na wegetariańskie dania z ziemniakami, bo jest to jedno z moich ulubionych warzyw. Właśnie najbardziej pasuje mi z warzywami, a nie w tradycyjnym polskim zestawie z mięsem i surówką.
Składniki:
- 3 duże ziemniaki
- 1 mała cebulka
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 puszki krojonych pomidorów
- 1/2 puszki kukurydzy
- 3 łyżki groszku
- 1/2 małej cukinii
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczka chilli
- pieprz i sól
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie myjemy, owijamy folią i pieczemy w piekarniku około 1,5 godziny. Po tym czasie wyjmujemy, sprawdzamy czy są wystarczającą miękkie i czekamy, aż trochę wystygną. W między czasie przygotowujemy farsz. Na patelnię wrzucamy wyciśnięty czosnek oraz pokrojoną cebulę i podsmażamy na łyżce oliwy. Dodajemy krojone pomidory, pokrojoną cukinię, kukurydzę oraz groszek. Przyprawiamy i dusimy około 10 minut. Przekrajamy ziemniaki i delikatnie wydrążamy środek, uważając bym nie uszkodzić dna. Przygotowane ziemniaki wypełniamy farszem. Możemy posypać je startą mozzarellą. Zapiekamy około 20 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz