sobota, 7 lutego 2015

Jaglanka z pomelo i siemieniem lnianym



Choć za oknem piękna słoneczna pogoda, to na termometrze mamy lekki minusik. Warto się rozgrzać śniadaniem i wyruszyć na spacer czy rower. Dodałam sobie energii pożywną jaglanką z pomelo i siemieniem lnianym, a za chwilę wyruszam na rower. A potem basen i sauna :) Lubię takie dni dla siebie :)



Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka lub wody
  • 1/2 pomelo lub pomarańczy
  • 1 łyżka siemienia lnianego*
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki świeżego tartego imbiru

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną płuczemy pod bieżącą wodą, zalewamy wrzątkiem, dodajemy łyżkę siemienia lnianego i gotujemy około 10 minut w jednej szklance mleka lub wody. Dodajemy pokrojone obrane kawałki pomelo i przyprawy. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. 

*Siemię lniane dobrze jest wcześniej namoczyć w wodzie do momentu, aż nabierze "kisielowatej" konsystencji.


2 komentarze:

  1. uwielbiam jaglanki na słodko, a pomelo to mój ulubiony zimowy owoc!

    OdpowiedzUsuń