Serniki to moje ulubione ciasta nie tylko w okresie świątecznym. W tym roku postawiłam na minimalizm - dwa w jednym. To już kolejny przepis na ciasto, które jest połączeniem sernika z piernikiem, które jest idealnym połączeniem na święta! Naprawdę! Jestem tym ciastem po prostu zachwycona! Nie tylko ja, bo każdy kto spróbował bardzo bardzo zachwalał.
Przepis pochodzi z Kuchni Lidla, wprowadziłam tam kilka drobnych modyfikacji.
Składniki na kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 12 g kakao
- 5 g przyprawy do piernika
- 75 g cukru
- 150 g margaryny
- 1 żółtko jaja
Składniki na spód piernikowy:
- 200 g mąki pszennej
- 180 g margaryny
- 140 g czekolady deserowej
- 100 g miodu
- 15 g przyprawy do piernika
- 5 g cynamonu
- 4 jajka
- 40 g cukru trzcinowego
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 10 g proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 150 g cukru
- 5 g cynamonu
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 2 opakowania budynku śmietankowego
- 4 jaja
Przygotowanie:
Przygotowanie ciasta zaczynamy od ciasta kruchego. Mąkę i kakao przesiewamy, dodajemy przyprawę do piernika, cukier oraz margarynę. Wyrabiamy ciasto, do którego dodajemy żółtko. Po połączeniu się wszystkich składników, owijamy ciasto folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika na 40-50 minut.
Teraz zabieramy się do przygotowania spodu piernikowego. W małym garnuszku rozpuszczamy margarynę, czekoladę oraz miód. Dodajemy przyprawę do piernika. Studzimy do temperatury 30-35 stopni. Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito i łączymy z ubitymi jajami. Dodajemy również przestudzoną masę czekoladową. Przygotowaną masę wlewamy do formy o wymiarach 24x34 wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczmy około 20 minut w temperaturze 160 stopni. Upieczone isto wyciągamy i studzimy.
Kiedy spód piernikowy piecze się w piekarniku, możemy przygotować masę serową. Twaróg, cukier, cynamon i budynie miksujemy. Stopniowo dodajemy po jednym jajku. Mieszamy tak długo, aż uzyskamy kremową konsystencję. Masę rozprowadzamy na piernikowym spodzie, a kruche ciasto ścieramy na tarce i posypujemy wierzch ciasta. Sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni 50-60 minut.Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz