wtorek, 22 grudnia 2015

Świąteczny sernik-piernikowy

Serniki to moje ulubione ciasta nie tylko w okresie świątecznym. W tym roku postawiłam na minimalizm - dwa w jednym. To już kolejny przepis na ciasto, które jest połączeniem sernika z piernikiem, które jest idealnym połączeniem na święta! Naprawdę! Jestem tym ciastem po prostu zachwycona! Nie tylko ja, bo każdy kto spróbował bardzo bardzo zachwalał. 

Przepis pochodzi z Kuchni Lidla, wprowadziłam tam kilka drobnych modyfikacji.

Składniki na kruche ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 12 g kakao
  • 5 g przyprawy do piernika
  • 75 g cukru
  • 150 g margaryny
  • 1 żółtko jaja 
Składniki na spód piernikowy: 
  •  200 g mąki pszennej
  • 180 g margaryny
  • 140 g czekolady deserowej
  • 100 g miodu
  • 15 g przyprawy do piernika
  • 5 g cynamonu
  • 4 jajka
  • 40 g cukru trzcinowego
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 10 g proszku do pieczenia
Składniki na masę serową: 
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 150 g cukru
  • 5 g cynamonu
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 2 opakowania budynku śmietankowego
  • 4 jaja
Przygotowanie:
Przygotowanie ciasta zaczynamy od ciasta kruchego. Mąkę i kakao przesiewamy, dodajemy przyprawę do piernika, cukier oraz margarynę. Wyrabiamy ciasto, do którego dodajemy żółtko. Po połączeniu się wszystkich składników, owijamy ciasto folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika na 40-50 minut.

Teraz zabieramy się do przygotowania spodu piernikowego. W małym garnuszku rozpuszczamy margarynę, czekoladę oraz miód. Dodajemy przyprawę do piernika. Studzimy do temperatury 30-35 stopni. Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito i łączymy z ubitymi jajami. Dodajemy również przestudzoną masę czekoladową. Przygotowaną masę wlewamy do formy o wymiarach 24x34 wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczmy około 20 minut w temperaturze 160 stopni. Upieczone isto wyciągamy i studzimy.

Kiedy spód piernikowy piecze się w piekarniku, możemy przygotować masę serową. Twaróg, cukier, cynamon i budynie miksujemy. Stopniowo dodajemy po jednym jajku. Mieszamy tak długo, aż uzyskamy kremową konsystencję. Masę rozprowadzamy na piernikowym spodzie, a kruche ciasto ścieramy na tarce i posypujemy wierzch ciasta. Sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni 50-60 minut.Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Posypujemy cukrem pudrem. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz