Nie będę się rozpisywać, bo czeka na mnie kawałek serniczka i zielona herbata. Ciepła. To nieprawda, że matki piją tylko kawę i to jeszcze w dodatku zimą. Zapraszamy na najlepszy sernik tej jesieni - sernik dyniowy z daktylami. Oczywiście bez glutenu i cukru :)
Składniki na spód sernika:
- 150 g orzechów włoskich
- 100 g daktyli
- 70 g masła
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu półtłustego
- 350 g pieczonej dyni hokkaido
- 4 jajka
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 150 g rozdrobionych daktyli
- starta skórka z 1/2 cytryny
- starta skórka z całej pomarańczy
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
Przygotowanie:
Puree z dynii:
Dynię kroimy na kawałki usuwając miąższ z pestkami. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40. Po wystygnięciu rozdzielamy miąższ od skórki i miksujemy na jednolitą masę. Część dyni można wrzucić w kawałku do ciasta, dzięki sernik będzie ciekawszy. Resztę puree możemy przechowywać w lodówce i użyć do innych dań.
Orzechy rozdrabniamy z malakserze, to samo robimy z daktylami.
Roztopione mało łączymy wraz z daktylami i orzechami włoskimi, wykładamy
na dnie tortownicy 26 cm, najlepiej wyłożonej papierem. Odkładamy na
10-15 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Do twarogu dodajemy dynię, jajka, budynie, zmielone w malakserze daktyle i starty imbir. Cytrynę i pomarańczę sparzamy wrzątkiem i ścieramy do masy skórki z owoców. Miksujemy na jednolitą masę i
przekładamy do tortownicy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 50-60
minut w temperaturze 180 stopniu. Sernik zostawiamy do wystygnięcia,
najlepiej na noc.
Takiego przepisu szukałam: na sernik z dynią i daktylami bez cukru. Ten okazał się strzałem w dziesiątkę. Od siebie dodałam ubicie białek na sztywno i dodanie na samym końcu, jak w każdym serniku a na spód dałam oprócz masy orzechowo daktylowej cienką warstwę jabłek podsmażonych z cynamonem. Sernik wyszedł bardzo smaczny i puszysty.Pozdrawiam. Magda.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)Warstwa z jabłkami brzmi bardzo apetycznie :)
UsuńTakiego przepisu szukałam: na sernik z dynią i daktylami bez cukru. Ten okazał się strzałem w dziesiątkę. Od siebie dodałam ubicie białek na sztywno i dodanie na samym końcu, jak w każdym serniku a na spód dałam oprócz masy orzechowo daktylowej cienką warstwę jabłek podsmażonych z cynamonem. Sernik wyszedł bardzo smaczny i puszysty.Pozdrawiam. Magda.
OdpowiedzUsuń