niedziela, 30 października 2016

Sernik dyniowy z daktylami

Nie będę się rozpisywać, bo czeka na mnie kawałek serniczka i zielona herbata. Ciepła. To nieprawda, że matki piją tylko kawę i to jeszcze w dodatku zimą. Zapraszamy na najlepszy sernik tej jesieni - sernik dyniowy z daktylami. Oczywiście bez glutenu i cukru :)

Składniki na spód sernika:
  • 150 g orzechów włoskich
  • 100 g daktyli
  • 70 g masła
Składniki na masę serową:
  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 350 g pieczonej dyni hokkaido
  • 4 jajka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 150 g rozdrobionych daktyli
  • starta skórka z 1/2 cytryny
  • starta skórka z całej pomarańczy 
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 
Przygotowanie:
Puree z dynii: 
Dynię kroimy na kawałki usuwając miąższ z pestkami. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40. Po wystygnięciu rozdzielamy miąższ od skórki i miksujemy na jednolitą masę. Część dyni można wrzucić w kawałku do ciasta, dzięki sernik będzie ciekawszy. Resztę puree możemy przechowywać w lodówce i użyć do innych dań.

Orzechy rozdrabniamy z malakserze, to samo robimy z daktylami.  Roztopione mało łączymy wraz z daktylami i orzechami włoskimi, wykładamy na dnie tortownicy 26 cm, najlepiej wyłożonej papierem. Odkładamy na 10-15 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Do twarogu dodajemy dynię, jajka, budynie, zmielone w malakserze daktyle i starty imbir. Cytrynę i pomarańczę sparzamy wrzątkiem i ścieramy do masy skórki z owoców. Miksujemy na jednolitą masę i przekładamy do tortownicy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 50-60 minut w temperaturze 180 stopniu. Sernik zostawiamy do wystygnięcia, najlepiej na noc. 


3 komentarze:

  1. Takiego przepisu szukałam: na sernik z dynią i daktylami bez cukru. Ten okazał się strzałem w dziesiątkę. Od siebie dodałam ubicie białek na sztywno i dodanie na samym końcu, jak w każdym serniku a na spód dałam oprócz masy orzechowo daktylowej cienką warstwę jabłek podsmażonych z cynamonem. Sernik wyszedł bardzo smaczny i puszysty.Pozdrawiam. Magda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :)Warstwa z jabłkami brzmi bardzo apetycznie :)

      Usuń
  2. Takiego przepisu szukałam: na sernik z dynią i daktylami bez cukru. Ten okazał się strzałem w dziesiątkę. Od siebie dodałam ubicie białek na sztywno i dodanie na samym końcu, jak w każdym serniku a na spód dałam oprócz masy orzechowo daktylowej cienką warstwę jabłek podsmażonych z cynamonem. Sernik wyszedł bardzo smaczny i puszysty.Pozdrawiam. Magda.

    OdpowiedzUsuń