Uwielbiam kremowe zupy! Są pyszne i pożywne. Po ciecierzycy przyszła kolej na groch. To ponoć najstarsza roślina uprawna na kuli ziemskiej - najprawdopodobniej był już uprawiany około 8000 lat przed naszą erą! Na początku był wykorzystywany tylko jako pasza dla zwierząt, ale z czasem zostały docenione jego wartości odżywcze.
W
nasionach grochu znajdziemy wiele witamin: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K,
składników mineralnych: potas, sód, fluor, magnez, żelazo, kobalt,
miedź, mangan, chlor, wapń, fosfor, oraz dużo łatwo przyswajalnego
białka, tłuszczy, węglowodanów oraz błonnika. Nasiona grochu są bardzo odżywcze, lekkostrawne, zwalczają wolne rodniki, dbają o nasz układ immunologiczny, działają
odchudzająco, utrzymują równowagę kwasowo-zasadową organizmu,
zapobiegają odkładaniu się kwasu moczowego w stawach, zapaleniu pęcherza
moczowego, oczyszczają jelita, zapobiega zapaleniom wyrostka
robaczkowego, regulują wypróżnienia, zapobiegają zaparciom, zwalczają
depresję, bezsenność, bóle migrenowe, redukują zmęczenie i znużenie,
wzmacniają wzrok...uff ciężko to wszystko wymieniać! Groch jest po prostu wspaniały!
Ugotowany groch ma bardzo niski indeks glikemiczny, co oznacza, że po jego spożyciu następuję bardzo powolne uwalnianie się glukozy w węglowodanów. Oznacza to, że nasz organizm nie jest skazany na duże skoki cukru i nagłe napady głodu. Po spożyciu grochu będziemy najedzeni i szczęśliwi:)
Taka tradycyjna "grochówka" jest dosyć kaloryczną zupą ze względu na dużą zawartość tłustej wieprzowiny w postaci kiełbasek czy boczku. Spróbuję przygotować trochę miej kaloryczną wersję zupy grochowej.
Składniki:
- 400 g grochu
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 mały seler
- 1/2 szklanki ciecierzycy
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 liść laurowy
- 2 ząbki czosnku
- pieprz, sól
- trochę chudego boczku:)
Przygotowanie:
Groch namaczamy w wodzie co najmniej 12 godzin - najlepiej na noc. Następnego dnia płuczemy i gotujemy w bulionie z liściem laurowym, pokrojonym selerem oraz odrobiną boczku (dla smaku:)) około 2 godziny, aż groch zmięknie. Dodajemy również namoczoną i ugotowaną wcześniej ciecierzycę, przyprawiamy i miksujemy. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz