Co to jest Frittata? Pochodzi z Włoch i jest to rodzaj omletu, który składa się z masy jajecznej i różnego rodzaju dodatków takich jak sery, mięsa czy warzywa. Jest to danie, które powinno wyzwolić naszą wyobraźnię, gdyż tutaj możemy eksperymentować z dostępnymi dodatkami i szukać naszego idealnego smaku. Dużą rolę odgrywają tutaj przyprawy i zioła. Z racji tego, że w lodówce czekają dwie wytłaczanki jajek od bardzo szczęśliwych kur (znam właścicielkę, więc mam pewność:)) postanowiłam przyrządzić frittatę. Co do składników - jak zawsze dałam się ponieść wyobraźni i tym co zawierała moja lodówka. Latem, kiedy są dostępne prawdziwe pomidory malinowe (eh, jak strasznie za nimi tęsknię!), uwielbiam przygotowywać fritattę z tych właśnie przepysznych pomidorów, mozzarelli i świeżej bazylii...
Składniki:
- 5 jajek (porcja dla dwóch wygłodniałych osób:))
- 1 niewielki pomidor
- 3 łyżki ugotowanej ciecierzycy
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 niewielki brokuł
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka słonecznika
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- kilka listów świeżej bazylii
- odrobina sera do posypania (ja użyłam Grana Padano)
Przygotowanie:
Brokuł dzielimy na kawałki i gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut. Paprykę czyścimy i kroimy w kostkę, pomidora również kroimy w kosteczkę. Jajka wbijamy do miski, dodajemy przyprawy, czosnek, słonecznik, ubijamy chwilę trzepaczką. Dodajemy paprykę i ciecierzycę, dokładnie mieszamy. W naczyniu układamy ugotowany brokuł, zalewamy masą jajeczną i posypujemy serem. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku około 15 minut w 170 stopniach.
Witam Cię w akcji ciecierzycowej
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Laura