Weekendowo i sałatkowo. Wino już rozlane i sałatka gotowa. Dziś znów kurczak w otoczeniu całkiem zwyczajnych warzyw. Taki nasz weekendowy kompromis:) Choć przyznam się szczerze, że takie mięsko smakuje mi wyśmienicie! I z takiego mięska szybko nie zrezygnuję. Sałatka dosyć szybka w wykonaniu i idealna na piątkową kolację. A jeśli chodzi o składniki...
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- sałata lodowa
- sałata rzymska
- rukola
- 1/2 awokado
- 4 jajka
- 8-10 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka przyprawy curry
- 1/2 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka oliwy
Składniki na sos musztardowy:
- 2 łyżki musztardy
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżki octu balsamicznego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka
myjemy, osuszamy i kroimy na drobne paseczki. Doprawiamy przyprawą curry i oregano. Dodajemy łyżeczkę oliwy, wszystko
dokładnie mieszamy i zostawiamy na około 15-20 minut. Po tym czasie
smażymy na patelni i ostudzamy. Sałatę lodową, rzymską i rukolę myjemy, osuszamy i rozdrabniamy w
misce. Awokado obieramy i kroimy w plastry. Jajka i pomidory kroimy na ćwiartki, wszystko układamy na sałacie. Aby przygotować sos ucieramy oliwę z musztardą i octem. Doprawiamy solą i pieprzem. Upieczonego kurczaka układamy na samej górze misy. Polewamy sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz