Dorwałam cukinię! Ceny trochę spadły i choć to nie pora na cukinię, musiałam! Od kilku tygodni chodzą za mną dniami i nocami faszerowane cukinie, takie paprykowe, pieczarkowe, bazyliowe! Takie ze wszystkim. Nie umiałam się zdecydować jaki farsz przygotować, więc zrobiłam farsz, że wszystkiego co pasowało :) Nie żałuję!
Składniki:
- 4 średniej wielkości cukinie (czym większe, tym lepsze do faszerowania)
- 1 pierś z kurczaka
- 10 pieczarek
- 1 czerwona cebulka
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 kulka mozzarelli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżka sosu sojowego
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy i kroimy w małe kosteczki. Dodajemy 1 łyżkę oliwy, kurkumę oraz imbir. Wstawiamy na 10 minut do lodówki.
Cukinie myjemy, kroimy w pół, a następnie usuwamy pestki. Dodatkowo usuwamy miąższ, (tak by wyrzeźbić łódeczki z cukinii, w których bez problemu umieścimy farsz), na bazie którego zrobimy farsz do cukinii. Obieramy czosnek, kroimy cebulkę i chwilę smażymy na łyżce oliwy. Do czosnku i cebuli dodajemy obrane i pokrojone pieczarki oraz pokrojoną czerwoną paprykę. Dusimy około 10 minut. Na koniec dodajemy sos sojowy, przyprawiamy i mieszamy. Dusimy jeszcze około 10 minut.
Kurczaka podsmażamy na patelni, po czym dodajemy do farszu. Gotowy farsz wykładamy na cukinie, układając na górze plasterki mozzarelli. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy z sosem koperkowym - przepis już niebawem!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz