czwartek, 17 kwietnia 2014

Cukinia faszerowana kurczakiem, papryką, pieczarkami i mozzarellą

Dorwałam cukinię! Ceny trochę spadły i choć to nie pora na cukinię, musiałam! Od kilku tygodni chodzą za mną dniami i nocami faszerowane cukinie, takie paprykowe, pieczarkowe, bazyliowe! Takie ze wszystkim. Nie umiałam się zdecydować jaki farsz przygotować, więc zrobiłam farsz, że wszystkiego co pasowało :) Nie żałuję!

Składniki:
  • 4 średniej wielkości cukinie (czym większe, tym lepsze do faszerowania)
  • 1 pierś z kurczaka
  • 10 pieczarek
  • 1 czerwona cebulka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 kulka mozzarelli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżka sosu sojowego
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy i kroimy w małe kosteczki. Dodajemy 1 łyżkę oliwy, kurkumę oraz imbir. Wstawiamy na 10 minut do lodówki.

Cukinie myjemy, kroimy w pół,  a następnie usuwamy pestki. Dodatkowo usuwamy miąższ, (tak by wyrzeźbić łódeczki z cukinii, w których bez problemu umieścimy farsz), na bazie którego zrobimy farsz do cukinii. Obieramy czosnek, kroimy cebulkę i chwilę smażymy na łyżce oliwy. Do czosnku i cebuli dodajemy obrane i pokrojone pieczarki oraz pokrojoną czerwoną paprykę. Dusimy około 10 minut. Na koniec dodajemy sos sojowy, przyprawiamy i mieszamy. Dusimy jeszcze około 10 minut. 

Kurczaka podsmażamy na patelni, po czym dodajemy do farszu. Gotowy farsz wykładamy na cukinie, układając na górze plasterki mozzarelli. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy z sosem koperkowym - przepis już niebawem!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz