środa, 16 kwietnia 2014

Dorsz zapiekany z cukinią, porem, selerem i cytrynami :)

Ryba z warzywami z piekarnika to idealna kolacja! Zdrowa, pełna wartości odżywczych, niskokaloryczna i bardzo szybka w przygotowaniu. W kuchni pięknie pachnie cytrynami i rozmarynem :)

Składniki:
  • 4 filety z dorsza
  • 1 por (tylko biała część)
  • 1/2 średniej bulwy z selera
  • 1 czerwona cebulka
  • 1 średnia cukinia
  • 1 cytryna
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Filety z dorsza myjemy, osuszamy, oprószamy solą, pieprzem oraz  2 łyżkami soku z cytryny. Odstawiamy. Kroimy białą część pora i zalewamy wrzątkiem na 10 minut, aby zmiękł. Cukinię kroimy w krążki, cebulę w piórka, a seler w słupki. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego i mieszamy z dwoma łyżkami oliwy z oliwek. 

Na samą górę wykładamy filety, wszystko skraplamy sokiem z połówki cytryny, układamy pokrojoną drugą połówkę cytryny oraz posypujemy świeżym rozmarynem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 40 minut. Ostatnie 10 minut przypiekamy na funkcji "Grill".








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz