wtorek, 1 kwietnia 2014

Kasza jaglana z tuńczykiem, suszonymi pomidorami i kaparami

Znów przyszła kolej na kaszę jaglaną. Nie spodziewałam się, że będzie tak dobrze smakować z tuńczykiem i suszonymi pomidorami. Trochę się w smaku wtrąca rukola, wyczuwa się przyjemny czosnek i zaskakującego kapara. Moim zdaniem najlepsze danie z kaszą jaglaną w roli głównej, jakie jadłam!

Składniki:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym
  • 7-8 suszonych pomidorów
  • 1 mała czerwona cebulka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pesto z rukoli
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżka oliwa
  • 1 łyżeczka przyprawy z suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • szczypta czarnuszki
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną gotujemy w 2,5 szklance wody aż do całkowitego wyparowania. Po ugotowaniu odstawiamy w ognia. Obrany czosnek oraz pokrojoną cebulę delikatnie podsmażamy na patelni z łyżką oliwy. Dodajemy pokrojone suszone pomidory, rukolę oraz tuńczyka. Dusimy około 10 minut. Dodajemy kaszę jaglaną, kapary i przyprawiamy.






2 komentarze:

  1. Wow, świetne! Moje smaki :) Zapisuję koniecznie do zrobienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje też! I naprawdę rewelacyjnie smakuje, polecam :)

      Usuń