Znów przyszła kolej na kaszę jaglaną. Nie spodziewałam się, że będzie tak dobrze smakować z tuńczykiem i suszonymi pomidorami. Trochę się w smaku wtrąca rukola, wyczuwa się przyjemny czosnek i zaskakującego kapara. Moim zdaniem najlepsze danie z kaszą jaglaną w roli głównej, jakie jadłam!
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym
- 7-8 suszonych pomidorów
- 1 mała czerwona cebulka
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki pesto z rukoli
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżka oliwa
- 1 łyżeczka przyprawy z suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżeczka pieprzu
- szczypta czarnuszki
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną gotujemy w 2,5 szklance wody aż do całkowitego wyparowania. Po ugotowaniu odstawiamy w ognia. Obrany czosnek oraz pokrojoną cebulę delikatnie podsmażamy na patelni z łyżką oliwy. Dodajemy pokrojone suszone pomidory, rukolę oraz tuńczyka. Dusimy około 10 minut. Dodajemy kaszę jaglaną, kapary i przyprawiamy.
Wow, świetne! Moje smaki :) Zapisuję koniecznie do zrobienia
OdpowiedzUsuńMoje też! I naprawdę rewelacyjnie smakuje, polecam :)
Usuń