środa, 2 kwietnia 2014

Risotto z brązowego ryżu, pieczarek, papryki i cebulki

 Jedna szklanka białego wina wylądowała w aromatycznym risotto z pieczarkami, czerwoną papryką i cebulką. Pozostała część wina umiliła cudowną kolację :) A napoje wskazane, bo ostrzegam, że jest ossssssssssssssstro!

Składniki:
  • 1 szklanka brązowego ryżu
  • 15 pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebulka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 zielona papryczka chilli
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów
  • 1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Obraną i pokrojoną cebulkę wraz z czosnkiem podsmażamy chwilę na oliwie. Dodajemy obrane i pokrojone pieczarki oraz paprykę. Dusimy na małym ogniu około 10 minut. Dodajemy ryż, wino i pokrojoną drobniutko papryczkę chilli. Dusimy kolejne 20 minut. Przyprawiamy pozostałymi przyprawiamy, ewentualnie dodajemy wina i dusimy kolejne 10 minut. Po tym czasie ryż powinien być gotowy. Posypujemy świeżą pietruszką.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz