Jedna szklanka białego wina wylądowała w aromatycznym risotto z pieczarkami, czerwoną papryką i cebulką. Pozostała część wina umiliła cudowną kolację :) A napoje wskazane, bo ostrzegam, że jest ossssssssssssssstro!
Składniki:
- 1 szklanka brązowego ryżu
- 15 pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebulka
- 3 ząbki czosnku
- 1 zielona papryczka chilli
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka suszonej ostrej papryki
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów
- 1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Obraną i pokrojoną cebulkę wraz z czosnkiem podsmażamy chwilę na oliwie. Dodajemy obrane i pokrojone pieczarki oraz paprykę. Dusimy na małym ogniu około 10 minut. Dodajemy ryż, wino i pokrojoną drobniutko papryczkę chilli. Dusimy kolejne 20 minut. Przyprawiamy pozostałymi przyprawiamy, ewentualnie dodajemy wina i dusimy kolejne 10 minut. Po tym czasie ryż powinien być gotowy. Posypujemy świeżą pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz