Był przepis na domowy zakwas do żurku (który wyszedł, tak jak się tego spodziewałam!) a dziś przepis na sam żurek. Pyszny, kwaśny, ze smakowitym jajeczkiem i boczkowym aromatem. Tak! Musiałam dodać trochę boczku, bo bez tego żurek nie ma duszy i nie pachnie, nie smakuje wielkanocnym czasem.
Składniki:
- 1 litr domowego zakwasu
- 1 litr wody
- 4 kostki rosołowe domowej roboty
- 6 ziemniaczków
- 10 dag wędzonego boczku
- 3 listki laurowe
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 6 jajek od radosnych kurek
- pietruszka
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i gotujemy w osobnym garnku około 20 minut. Zakwas zagotowujemy z wodą, kostkami rosołowymi, listkami laurowymi i zielem angielskim. Dodajemy pokrojony boczek, sos sojowy oraz podgotowane ziemniaki. Gotujmy około 20 minut. Dodajemy świeżej lub mrożonej pietruszki. W między czasie gotujemy jajka - około 10 minut. Ugotowane jaja kroimy i dodajemy do gorącego żurku przygotowanego na talerzu. Smacznego!
Ile pomysłów na dania! Ja nawet jak mam pełna lodówkę, to nie wiem jak łączyć składniki ;)
OdpowiedzUsuńJa też się uczę łączenia składników na nowo:) Nowy sposób odżywiania mnie do tego zmusił i póki co eksperymenty są smaczne! Dziękuję za miłe słowa:)
Usuń