czwartek, 3 kwietnia 2014

Wielkanocny żur na domowym zakwasie

Był przepis na domowy zakwas do żurku (który wyszedł, tak jak się tego spodziewałam!) a dziś przepis na sam żurek. Pyszny, kwaśny, ze smakowitym jajeczkiem i boczkowym aromatem. Tak! Musiałam dodać trochę boczku, bo bez tego żurek nie ma duszy i nie pachnie, nie smakuje wielkanocnym czasem.

Składniki:
  • 1 litr domowego zakwasu
  • 1 litr wody
  • 4 kostki rosołowe domowej roboty
  • 6 ziemniaczków
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 3 listki laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 6 jajek od radosnych kurek
  • pietruszka
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i gotujemy w osobnym garnku około 20 minut. Zakwas zagotowujemy z wodą, kostkami rosołowymi, listkami laurowymi i zielem angielskim. Dodajemy pokrojony boczek, sos sojowy oraz podgotowane ziemniaki. Gotujmy około 20 minut. Dodajemy świeżej lub mrożonej pietruszki. W między czasie gotujemy jajka - około 10 minut. Ugotowane jaja kroimy i dodajemy do gorącego żurku przygotowanego na talerzu. Smacznego!








2 komentarze:

  1. Ile pomysłów na dania! Ja nawet jak mam pełna lodówkę, to nie wiem jak łączyć składniki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też się uczę łączenia składników na nowo:) Nowy sposób odżywiania mnie do tego zmusił i póki co eksperymenty są smaczne! Dziękuję za miłe słowa:)

      Usuń