Ni to zupa, ni gulasz. Powala aromatem indyjskich przypraw, przygotowuje się błyskawicznie i co najważniejsze jest bardzo smaczny. Dziś dodałam cukinii, bo w dalszym ciągu mam jej pod dostatkiem :)
Składniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 2 średnie cukinie
- 1/2 puszki krojonych pomidorów
- 2 cebule
- 4 średnie marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki mielonego kuminu
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka imbiru lub 4 cm startego świeżego imbiru
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy, wrzucamy do garnka wraz z obranym i pokrojonym czosnkiem. Dodajemy oliwy i startego imbiru. Pozostawiamy chwilę, mieszając co jakiś czas. W między czasie obieramy marchewki i kroimy w cienkie talarki. Dodajemy do garnka wraz z 1/2 szklanką wody oraz krojonymi pomidorami. Dusimy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy soczewicę oraz pokrojoną cukinię (pozbywamy się nasion). Przyprawiamy i gotujemy około 20 minut. Gotowe!
uwielbiam takie jednogarnkowe dania, a w szczególności tam zdrowe i pożywne :)
OdpowiedzUsuńJa też :) Polecam do wypróbowania :)
Usuńjeszcze nie robiłam, ale patrząc po przyprawach i innych składnikach - wiem, że nie mogę nie spróbować! :)
OdpowiedzUsuńTo mój ulubiony zestaw przypraw :)
Usuń