sobota, 6 września 2014

Dal z czerwonej soczewicy, marchewki i cukinii

Ni to zupa, ni gulasz. Powala aromatem indyjskich przypraw, przygotowuje się błyskawicznie i co najważniejsze jest bardzo smaczny. Dziś dodałam cukinii, bo w dalszym ciągu mam jej pod dostatkiem :)

Składniki:
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 średnie cukinie
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów
  • 2 cebule
  • 4 średnie marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka imbiru lub 4 cm startego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy, wrzucamy do garnka wraz z obranym i pokrojonym czosnkiem. Dodajemy oliwy i startego imbiru. Pozostawiamy chwilę, mieszając co jakiś czas. W między czasie obieramy marchewki i kroimy w cienkie talarki. Dodajemy do garnka wraz z 1/2 szklanką wody oraz krojonymi pomidorami. Dusimy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy soczewicę oraz pokrojoną cukinię (pozbywamy się nasion). Przyprawiamy i gotujemy około 20 minut. Gotowe!




4 komentarze:

  1. uwielbiam takie jednogarnkowe dania, a w szczególności tam zdrowe i pożywne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jeszcze nie robiłam, ale patrząc po przyprawach i innych składnikach - wiem, że nie mogę nie spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń