Wczorajsze jabłkowe plony zaskoczyły mnie. Nie spodziewałam się, że taka mała jabłonka będzie miała, aż tyle owoców. W każdym razie prócz bieżącego spożycia, kilku ciast z jabłkami w roli głównej, zaplanowałam jeszcze zrobienie musu jabłkowego. Przyda się na jesienne wieczory do wypieków lub po prostu podjadania.
Składniki:
- 5 kg jabłek
- 200 g cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka gałki muszkatowej
Przygotowanie:
Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazda nasiennego i kroimy na małe kawałeczki lub ścieramy na tarce o średnich oczkach. Przygotowane jabłka wrzucamy z cukrem do garnka i zostawiamy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Po około 30 minutach przyprawiamy i czekamy, aż masa jabłkowa stanie się musem :) Ja pod koniec dodałam jeszcze kilka większych kawałków jabłek, gdyż lubię znaleźć w musie coś do pogryzienia. Gdy mus będzie gotowy przekładamy do umytych słoiczków i pasteryzujemy. Składniki starczą na około 4 małe słoiczki musu.
taki mus w środku zimy to jest to :)
OdpowiedzUsuńTak :) zgadza się :)
Usuńpycha <33
OdpowiedzUsuńNie wiem czy doczeka zimy :P
Usuńmus jabłkowy świetnie sprawdza się zimą do naleśników, czy ciasta. super sprawa :)
OdpowiedzUsuńO! Zapomniałam o naleśnikach :)
Usuń