czwartek, 4 września 2014

Szarlotka żytnia sypana z tymiankiem

Kolejny eksperyment udany. Połączenie jabłek i tymianku bardzo mi smakuje, a ciasto sypane to jedno z najprostszych ciast! Najlepsze jest to, że musi wyjść :)

Składniki:
  • 1 szklanka mąki żytniej razowej
  • 3/4 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 150 g zimnego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek
  • 2 łyżki cukru trzcinowego lub miodu (do jabłek)
Przygotowanie:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy 2 łyżki cukru (lub miodu) i mieszamy. Wszystkie suche składniki wrzucamy do miski i mieszamy, aby dobrze się połączyły. Dzielimy na trzy równe części. Przygotowujemy formę do ciasta (26 cm) i wykładamy ją papierem do pieczenia. Wysypujemy na dno pierwszą część suchych składników, ścieramy na tarce 1/3 masła i wykładamy 1/2 jabłek. Na jabłka znów wysypujemy drugą część suchych składników, ścieramy kolejną część masła i wykładamy jabłka, które pozostały. Na koniec wysypujemy ostatnią część suchych składników i ścieramy resztą masła. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 50 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.






1 komentarz:

  1. I love the way you prepared this! Actually, I think I have most ingredients you used so probably I'm gonna do it today !

    OdpowiedzUsuń