Nie będę się rozpisywać. Bardzo szybki obiad lub błyskawiczna kolacja. A makaron ryżowy to doskonała alternatywa dla pszennego. Jest nie tylko smaczny, ale także lekkostrawny i zdrowy. Idealny w diecie bezglutenowej, nie zawiera konserwantów ani sztucznych barwników. Produkowany jest z mąki ryżowej oraz wody, czasem dodaje się do niego tapioki. Nie zawiera również cholesterolu i tłuszczu, za to posiada węglowodany złożone, dzięki którym mamy dłużej energię i uczucie sytości.
Składniki:
- 200 g makaronu ryżowego
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- 6 suszonych pomidorów
- 8 grzybków mung
- 1 mała cebulka czerwona
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 puszki krojonych pomidorów
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Grzybki mung namaczamy w wodzie na około 20 minut. Kroimy cebulę i wraz z obranym czosnkiem przysmażamy na łyżce oliwy. Dodajemy pomidory w puszcze, sos sojowy, tuńczyk oraz pokrojone suszone pomidory. Dusimy około 10 minut. W większym garnku gotujemy wodę. Gdy zacznie wrzeć odstawiamy z gazu i
wrzucamy na 3 minuty makaron ryżowy. Po tym czasie odsączamy z wody i
czekamy na przygotowywany sos. Gdy wszystkie składniki sosu się połączą dodajemy namoczone grzybki i przygotowany makaron. Gotowe :)
Bardzo smaczna propozycja! Uwielbiam makaron ryżowy, a z tuńczykiem, pomidorami i grzybkami musiał smakować fenomenalnie :) Zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Ja następny razem dodam więcej tuńczyka, gdyż trochę mi go tutaj brakowało :)
Usuń