niedziela, 14 września 2014

Makaron ryżowy z tuńczykiem, suszonymi pomidorami i grzybkami mung

Nie będę się rozpisywać. Bardzo szybki obiad lub błyskawiczna kolacja. A makaron ryżowy to doskonała alternatywa dla pszennego. Jest nie tylko smaczny, ale także lekkostrawny i zdrowy. Idealny w diecie bezglutenowej, nie zawiera konserwantów ani sztucznych barwników. Produkowany jest z mąki ryżowej oraz wody, czasem dodaje się do niego tapioki. Nie zawiera również cholesterolu i tłuszczu, za to posiada węglowodany złożone, dzięki którym mamy dłużej energię i uczucie sytości. 

Składniki:
  • 200 g makaronu ryżowego
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • 6 suszonych pomidorów
  • 8 grzybków mung
  • 1 mała cebulka czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 łyżka sosu sojowego
  •  sól i pieprz
Przygotowanie:
Grzybki mung namaczamy w wodzie na około 20 minut.  Kroimy cebulę i wraz z obranym czosnkiem przysmażamy na łyżce oliwy. Dodajemy pomidory w puszcze, sos sojowy, tuńczyk oraz pokrojone suszone pomidory. Dusimy około 10 minut. W większym garnku gotujemy wodę. Gdy zacznie wrzeć odstawiamy z gazu i wrzucamy na 3 minuty makaron ryżowy. Po tym czasie odsączamy z wody i czekamy na przygotowywany sos. Gdy wszystkie składniki sosu się połączą dodajemy namoczone grzybki i przygotowany makaron. Gotowe :)



2 komentarze:

  1. Bardzo smaczna propozycja! Uwielbiam makaron ryżowy, a z tuńczykiem, pomidorami i grzybkami musiał smakować fenomenalnie :) Zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Ja następny razem dodam więcej tuńczyka, gdyż trochę mi go tutaj brakowało :)

      Usuń