czwartek, 20 listopada 2014

Sałatka z marchewki, topinamburu i białej rzodkwi

Fajna sałatka do obiadu lub na lekką kolację. Uwielbiam wszystkie składniki tej sałatki, a topinambur ostatnio podbił moje serce. Jest dosyć ciężkostrawny, więc trzeba dawkować tą przyjemność, ale... Dobrą radę dostałam od Alicji z bloga Kraina Garów: obrany topinambur możemy chwilę pomoczyć w ziemnej wodzie ze szczyptą sody oczyszczonej. Naprawdę działa!

Składniki:
  • 1 duża marchewka
  • 1/2 białej rzodkwi
  • 3 średnie topinambury
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Warzywa myjemy i obieramy. Marchewkę trzemy na tarce dodajemy cukier oraz sok z cytryny i zostawiamy na 10 minut. W między czasie namaczamy topinambur w zimnej wodzie z dodatkiem odrobiny sody oczyszczonej.  Do przygotowanej marchewki dodajemy startą białą rzodkiew i topinambur. Mieszamy i gotowe! Oczywiście sałatkę można przyprawić w ulubiony przez siebie sposób, ale ten zestaw warzyw jak dla mnie nie potrzebuje żadnych przypraw :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz