Nowy pomysł na starą zapiekankę. Do masy szpinakowej można dodać sera feta. Ja akurat nie miałam, ale i bez tego zapiekanka jest bardzo pyszna.
Składniki:
- 450 g szpinaku (może być mrożony)
- 1/2 kg ziemniaków
- 1/2 kg topinamburu
- 2 łyżki masła
- 1 mała czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka suszonego oregano + do posypania po wierzchu
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 5 jajek
- 200 ml jogurtu naturalnego
- tarty ser do posypania
Przygotowanie:
Ziemniaki i topinambur obrać, pokroić na cienkie plasterki włożyć do dużego garnka. Posolić i zagotować na większym ogniu, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozpadające się. Szpinak rozmrozić z masłem, dodać 3 ząbki czosnku. Poczekać aż wystygnie. W misce roztrzepać jajka ze śmietaną. Dodać przyprawy oraz szpinak. Wymieszać masę. Na dno formy położyć połowę ziemniaków, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć masę szpinakową. Przykryć pokrojonym i ugotowanym topinamburem, doprawić, położyć kilka plastrów czerwonej cebuli, posypać tartym serem, resztą oregano i skropić dwiema łyżkami oliwy. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut, następnie włączyć funkcję grilla i zrumieniać wierzch przez dodatkowe około 5 minut.Gotowe!
Ziemniaki i topinambur obrać, pokroić na cienkie plasterki włożyć do dużego garnka. Posolić i zagotować na większym ogniu, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozpadające się. Szpinak rozmrozić z masłem, dodać 3 ząbki czosnku. Poczekać aż wystygnie. W misce roztrzepać jajka ze śmietaną. Dodać przyprawy oraz szpinak. Wymieszać masę. Na dno formy położyć połowę ziemniaków, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć masę szpinakową. Przykryć pokrojonym i ugotowanym topinamburem, doprawić, położyć kilka plastrów czerwonej cebuli, posypać tartym serem, resztą oregano i skropić dwiema łyżkami oliwy. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut, następnie włączyć funkcję grilla i zrumieniać wierzch przez dodatkowe około 5 minut.Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz