niedziela, 16 listopada 2014

Zapiekanka z ziemniakami, topinamburem i szpinakiem

Nowy pomysł na starą zapiekankę. Do masy szpinakowej można dodać sera feta. Ja akurat nie miałam, ale i bez tego zapiekanka jest bardzo pyszna.

Składniki:
  • 450 g szpinaku (może być mrożony)
  • 1/2 kg ziemniaków 
  • 1/2 kg topinamburu
  • 2 łyżki masła 
  • 1 mała czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano + do posypania po wierzchu 
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki 
  • 5 jajek 
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • tarty ser do posypania 
Przygotowanie:
Ziemniaki i topinambur obrać, pokroić na cienkie plasterki włożyć do dużego garnka. Posolić i zagotować na większym ogniu, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozpadające się. Szpinak rozmrozić z masłem, dodać 3 ząbki czosnku. Poczekać aż wystygnie. W misce roztrzepać jajka ze śmietaną. Dodać przyprawy oraz szpinak. Wymieszać masę. Na dno formy położyć połowę ziemniaków, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć masę szpinakową. Przykryć pokrojonym i ugotowanym topinamburem, doprawić, położyć kilka plastrów czerwonej cebuli,  posypać tartym serem, resztą oregano i skropić dwiema łyżkami oliwy. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut, następnie włączyć funkcję grilla i zrumieniać wierzch przez dodatkowe około 5 minut.Gotowe!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz