czwartek, 25 grudnia 2014

Bezglutenowe ciasto orzechowe

Zupełnie bez mąki. Pełne orzechowego smaku. Mokre i sycące. Idealne.


Składniki:

  • 200 g orzechów włoskich
  • 5 jajek
  • 180 g drobnego cukru
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu


Przygotowanie:

Orzechy mielimy w malakserze tak drobno, jak  tylko można. Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy cukier i ubijamy na jasną, puszystą masę. Później stopniowo dodajemy roztopione masło, orzechy, wanilię i cynamon.  Białka ubijamy na sztywną pianę i powoli dodajemy je do masy za każdym razem delikatnie mieszając. Ciasto wykładamy do do formy wyłożonej papierem do pieczenia, Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy 50-60 minut. Studzimy w formie przez około 10 minut. Ciasto możemy z wierzchu posypać cukrem pudrem.



1 komentarz: