Zimno co? W końcu przyszła zima. Trochę oszroniło, trochę popadało, trochę przymroziło. W taką pogodę łatwo się przeziębić czy wychłodzić organizm. Ja ratuję się w takie dni rozgrzewającymi śniadaniami, które dodają energii i siły by przetrwać mroźny dzień. Kasza jaglana to podstawa. Później owoce i przyprawy, które także rozgrzeją nas od środka. Jaglanka z bananami to moja ulubiona :)
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka domowego mleka z orzechów włoskich
- 2 banany
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatowej
- dodatkowo: pestki słonecznika oraz konfitura z jeżyn
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną płuczemy pod
bieżącą wodą, zalewamy wrzątkiem i gotujemy około 10 minut w jednej szklance
mleka lub wody. Dodajemy pokrojone banany, orzechy włoskie i przyprawy. W razie
potrzeby dolewamy odrobinę wody. Możemy dodać konfiturę jeżynową oraz pestki
słonecznika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz