niedziela, 28 grudnia 2014

Jaglanka z bananami, orzechami włoskimi i cynamonem

Zimno co? W końcu przyszła zima. Trochę oszroniło, trochę popadało, trochę przymroziło. W taką pogodę łatwo się przeziębić czy wychłodzić organizm. Ja ratuję się w takie dni rozgrzewającymi śniadaniami, które dodają energii i siły by przetrwać mroźny dzień. Kasza jaglana to podstawa. Później owoce i przyprawy, które także rozgrzeją nas od środka. Jaglanka z bananami to moja ulubiona :)

Składniki:

  •   1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka domowego mleka z orzechów włoskich
  • 2 banany
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatowej
  •  dodatkowo: pestki słonecznika oraz konfitura z jeżyn

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną płuczemy pod bieżącą wodą, zalewamy wrzątkiem i gotujemy około 10 minut w jednej szklance mleka lub wody. Dodajemy pokrojone banany, orzechy włoskie i przyprawy. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. Możemy dodać konfiturę jeżynową oraz pestki słonecznika. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz