wtorek, 6 stycznia 2015

Jaglanka gruszkowo - jabłkowa

Spadł śnieg. Przyszła prawdziwa zima. Teraz to już naprawdę musimy zadbać o ogrzanie naszego ciała od wewnątrz. Zaczynajmy już rano od energetycznego śniadania, które szybko postawi nas na nogi, doda energii na cały dzień oraz przygotuje na niskie temperatury, silne podmuchy wiatru i śnieg otulający nas z każdej strony :)

Na pożywne i zdrowe śniadanie proponuję jaglankę gruszkowo-jabłkową.



Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wody lub mleka
  • 1 jabłko
  • 1 gruszka
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 goździki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • dodatkowo: rodzynki

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną płuczemy pod bieżącą wodą, zalewamy wrzątkiem  i gotujemy około 10 minut w jednej szklance mleka lub wody. Dodajemy pokrojone jabłko, gruszkę oraz rodzynki i przyprawy. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. 


2 komentarze: