Słoneczne popołudnie. Słońce ogrzewające skórę. Stokrotki tulące stopy. Zielona herbata w ogrodzie. Cytrynowe ciasto. Cudowne popołudnie!
Składniki:
Składniki:
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki z kaszy jaglanej
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 4 jajka (w temperaturze pokojowej)
- sok z 1/2 cytryny
- otarta skórka z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Roztapiamy masło, dodajemy do niego sok i skórkę z cytryny. Ostudzamy, aby było letnie. Do misy wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy na gęstą, puszystą masę. Do osobnej miski dodajemy mąkę ziemniaczaną, mąkę jaglaną oraz proszek do pieczenia. Powoli, cały czas mieszając, dodajemy mieszankę mąk do masy z jajek i cukru.
Do przygotowanej masy dodajemy masło i mieszamy aż do uzyskania ciasta o konsystencji np. budyniu. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem. Pieczemy przez 40 - 50 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Sprawdzamy czy patyczek jest suchy, jeśli tak ciasto jest gotowe:)
Do przygotowanej masy dodajemy masło i mieszamy aż do uzyskania ciasta o konsystencji np. budyniu. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem. Pieczemy przez 40 - 50 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Sprawdzamy czy patyczek jest suchy, jeśli tak ciasto jest gotowe:)
brzmi ciekawie :]
OdpowiedzUsuńSmakuje rewelacyjne :)
UsuńZ takim ciastem musi być udane :)
OdpowiedzUsuńOj tak:) Sama przyjemność :)
UsuńA gdzie kupujesz make ziemniaczana? Bo przeciez nie o skrobie chodzi prawda? /Choc czesto nazywana jest "maka" wlasnie/. Dziekuje za odpowiedz, pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuń