sobota, 5 lipca 2014

Tarta orkiszowo-bazyliowa z pomidorami i serem feta

Miała być tarta na słodko, ale zakupione truskawki i maliny zniknęły w nocy z lodówki. Przygotowałam więc tartę z dostępnych produktów. Nazbierałam świeżej bazylii z ogródku, wyciągnęłam pomidory malinowe  i ser feta z lodówki. Pyszna kolacja!

Składniki na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej
  • 125 g zimnego masła
  • 4 łyżki wody
  • szczypta soli
  • 5 listków świeżej pokrojonej bazylii
Składniki nadzienie:
  • 2 średnie pomidory malinowe
  • 1/2 kostki sera feta (chudego)
  • 4 małe jajka
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • kilka listów świeżej bazylii
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta wrzucamy do miski i szybko ugniatamy na ciasto. Dodajemy umyte i pokrojone drobno listki świeżej bazylii. Formujemy kulkę, którą owijamy folią i chłodzimy w lodówce 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy i przekładamy do odpowiedniej formy (na tartę), wcześniej wysmarowanej odrobiną oliwy. W misce przygotowujemy masę. Dodajemy 4 jajka, jogurt naturalny i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy i wylewamy na przygotowane ciasto. Na wierzch układamy pokrojone pomidory i ser feta. Posypujemy świeżą bazylią. Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku około 40 minut.




2 komentarze: