niedziela, 30 listopada 2014

Marchewkowy pasztet z orzechami włoskimi

Już dawno po śniadaniu, ale we mnie siedzi wciąż jeden smak. A w zasadzie wariacja smaków. Marchewka, seler, orzechy włoskie + ulubione przyprawy. Dziś na pewno będzie dzień pasztetowy. Śniadanie, obiad, kolacja. Wegetariański, zdrowy, pożywny i naprawdę smaczny. A dlaczego? Bo marchewkowy :)

Składniki:
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średni seler
  • 1 pietruszka
  • 1 szklanka wyłuskanych orzechów włoskich
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka ostrej papryki 
  • 1 łyżeczka chilli 
  • 1 łyżka siemienia lnianego(nie zmielone)
  • sól, pieprz
  • 2 jajka
Przygotowanie:
Marchewkę, pietruszkę oraz seler gotujemy w osolonej wodzie. Wszystkie warzywa po ugotowaniu mielimy w malakserze lub maszynce do mięsa, dodajemy rozdrobione orzechy, siemię lniane przyprawy oraz jajka. Dokładnie mieszamy. Całą masę przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 45 minut w temperaturze 200 stopni. 




1 komentarz: