Już dawno po śniadaniu, ale we mnie siedzi wciąż jeden smak. A w zasadzie wariacja smaków. Marchewka, seler, orzechy włoskie + ulubione przyprawy. Dziś na pewno będzie dzień pasztetowy. Śniadanie, obiad, kolacja. Wegetariański, zdrowy, pożywny i naprawdę smaczny. A dlaczego? Bo marchewkowy :)
Składniki:
- 2 średnie marchewki
- 1 średni seler
- 1 pietruszka
- 1 szklanka wyłuskanych orzechów włoskich
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka świeżego imbiru
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka chilli
- 1 łyżka siemienia lnianego(nie zmielone)
- sól, pieprz
- 2 jajka
Marchewkę, pietruszkę oraz seler gotujemy w osolonej wodzie. Wszystkie warzywa po ugotowaniu mielimy w malakserze lub maszynce do
mięsa, dodajemy rozdrobione orzechy, siemię lniane przyprawy oraz jajka. Dokładnie mieszamy. Całą
masę przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 45 minut w
temperaturze 200 stopni.
taki pasztet mogłabym jeść codziennie :)
OdpowiedzUsuń