poniedziałek, 22 grudnia 2014

Pierniczki orzechowo - daktylowe



Orzech włoski dalej króluje w mojej kuchni. Jeśli nie zdążyliście jeszcze upiec pierniczków, to ten przepis się nadaje. Nie muszą leżakować i są miękkie. Jeśli jednak jakimś cudem wyszły by twarde, zawsze można do pojemnika wrzucić skórkę z jabłka i pierniczki zmiękną :)

Ja nie lukruję! Bez cukru też są doskonałe :) 

Składniki:
  • 2 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 2 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki daktyli
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g roztopionego masła
  • 100 g miodu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Orzechy mielimy w malakserze. Wszystkie składniki wsypujemy do miski i wyrabiamy z nich masę. Ciasto może być odrobinę klejące, dlatego też możemy dodać odrobinę mąki, by ciasto nie kleiło się do stolnicy i wałka. Przygotowane ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, posypując je bardzo małą ilością mąki. Z posiadanych form przygotowujemy różne kształty pierniczków, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 8 minut w temperaturze 180.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz