sobota, 26 marca 2016

Jagielnik kokosowo - czekoladowy (bezglutenowy)

Bezglutenowy, bez jajek i cukru. Bez pieczenia! Ciasto bardzo zdrowe i smaczne. Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie słodkości do masy może dodać słodzik np. ksylitol lub ewentualnie cukier. Ale wydaje mi się, że nie ma takiej potrzeby :) Jeszcze zdążysz zrobić :)  

Miłego odpoczywania!

Składniki na spód:
  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 szklanka daktyli
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki oleju kokosowego

Składniki na masę:
  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 3 szklanki domowego mleka kokosowego
  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 1 łyżeczki oleju kokosowego

Przygotowanie:  

Szklankę daktyli zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Wiórki kokosowe delikatnie blendujemy, ale nie musimy tego robić. Olej kokosowy roztapiamy w rondelku i mieszamy z wiórkami i kakao. Dodajemy odsądzone i zmiksowane daktyle do masy i łączymy wszystkie składniki. Masa powinna być lepka i mokra, najlepiej jakby miała konsystencję mokrego piasku Okrągłą blaszkę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i zapełniamy przygotowaną masą. Wkładamy do lodówki na 15 minut. 

Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy pod gorącą wodą, przekładamy do garnka i zalewamy 3 szklankami domowego mleka kokosowego. Jeśli nie przygotowaliśmy własnego możemy zakupić gotowe w puszce. Kaszę gotujemy około 20 minut, pod koniec gotowa dodajemy olej kokosowy. Jeśli chcemy dodać cukier już słodzić to teraz jest odpowiedni moment – możemy dodać 100 g cukru lub ksylitolu. Jednak bez tych dodatków ciasto jest odpowiednio słodkie.

Lekko przestudzoną kaszę blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy w międzyczasie pokrojone banany. Przygotowanie ciasta odstawiamy do lodówki na 2-3 godzin, najlepiej na całą noc. Na wierzch ciasta możemy przygotować polewę z gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz