środa, 5 lutego 2014

Kremowa zupa pomidorowa z soczewicą

Są dni, kiedy wracam bardzo późno do domu i okazuje się, że nie zaplanowałam żadnego obiadu. Brak czasu na zrobienie zakupów czy po prostu przyrządzenie zdrowego posiłku powoduje, że muszę mieć zawsze plan B. Bo jak wracam późno do domu to jestem strasznie głodna! Wykończona cały dniem aktywności zarówno fizycznej jak i umysłowej żądam posiłku. I to zdrowego! Nie chcę by takim moim planem były sosy z torebek, chemiczne zupy czy jedzone w pośpiechu fastfoody. Moim planem awaryjnym jest zupa pomidorowa (zazwyczaj w formie kremu) w różnych wersjach. Dziś z czerwoną soczewicą.

Składniki:
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 1 mała czerwona cebulka
  • 4 kostki rosołowe domowej roboty
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka chilli
  • pieprz, sól
  • świeża bazylia
Przygotowanie:
Pomidory, soczewicę, pokrojoną cebulkę, pokrojony czosnek wrzucamy do garnka i zagotowujemy w 3 szklankach wody i 4 kostkach rosołowych domowej roboty. Po ugotowaniu wszystko dokładnie miksujemy blenderem, doprawiamy bazylią, sosem sojowym oraz przyprawami. Czas przygotowania 20-30 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz