niedziela, 9 lutego 2014

Sernik z bananami, orzechowym spodem i czekoladową masą krówkową

Ostatnio bardzo pasuje mi połączanie bananów i orzechów włoskich. Tych drugich mam spory zapas z rodzinnego ogródka. Rośnie tam stary orzech, na który wspinałam się jako dziecko. Uwielbiałam się ukryć w jego liściach, na wygodnej gałęzi i obserwować okolicę. Stary orzech zazwyczaj nas nie zawodzi i co roku obdarowuje swoimi owocami. 

Orzechy są bardzo zdrowe i trzeba je jeść! Zawierają kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, witaminy z grupy B, błonnik oraz przeciwutleniacze. Naukowcy z Penn State w najnowszym wydaniu Journal of the American College of Nutrition stwierdzili, że dieta bogata w orzechy włoskie pozwala na lepsze radzenie sobie ze stresem. Trzeba korzystać z każdego naturalnego sposobu na utrzymanie równowagi w tym zwariowanym świecie:) W końcu orzechy włoskie to superfoods!


Składniki na spód sernika:
  •  150 g płatków owsianych
  •  200 g orzechów włoskich
  • 70 g masła
Składniki na masę serową:
  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 6 dojrzałych bananów
  • 4 jajka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 100 g cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Płatki rozdrabniamy z malakserze. To samo robimy z orzechami włoskimi. Roztopione mało łączymy wraz z płatkami i orzechami włoskimi, wykładamy na dnie tortownicy 26 cm, najlepiej wyłożonej papierem. Odkładamy na 10-15 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę serową. W pierwszej kolejności miksujemy blenderem banany na "puree". Później dodajemy twaróg, jajka, budynie i cukier. Miksujemy na jednolitą masę i przekładamy do tortownicy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 50-60 minut w temperaturze 180 stopniu. Sernik zostawiamy do wystygnięcia, najlepiej na noc. Masę krówkową o smaku czekoladowym podgrzewamy chwilę w garnku z gotująca się wodą. Wyciągamy i nakładamy na górę ciasta.









wysokie stężenie kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, są bogate w błonnik , witaminy z grupy B, magnez, przeciwutleniacze (witaminę E) - See more at: http://e-naturalna.pl/2010/05/orzechy-wloskie-wlasciwosci-zdrowotne/#sthash.cpeIZqIL.dpuf
wysokie stężenie kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, są bogate w błonnik , witaminy z grupy B, magnez, przeciwutleniacze (witaminę E) - See more at: http://e-naturalna.pl/2010/05/orzechy-wloskie-wlasciwosci-zdrowotne/#sthash.cpeIZqIL.dpuf
wysokie stężenie kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, są bogate w błonnik , witaminy z grupy B, magnez, przeciwutleniacze (witaminę E) - See more at: http://e-naturalna.pl/2010/05/orzechy-wloskie-wlasciwosci-zdrowotne/#sthash.cpeIZqIL.dpuf
wysokie stężenie kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, są bogate w błonnik , witaminy z grupy B, magnez, przeciwutleniacze (witaminę E) - See more at: http://e-naturalna.pl/2010/05/orzechy-wloskie-wlasciwosci-zdrowotne/#sthash.cpeIZqIL.dpuf

2 komentarze:

  1. Bajecznie wygląda ten sernik :)
    Orzecha z mojego dzieciństwa już niestety nie ma...

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję! Szkoda orzecha, bo to piękne drzewa...

    OdpowiedzUsuń