Ostatnio bardzo pasuje mi połączanie bananów i orzechów włoskich. Tych drugich mam spory zapas z rodzinnego ogródka. Rośnie tam stary orzech, na który wspinałam się jako dziecko. Uwielbiałam się ukryć w jego liściach, na wygodnej gałęzi i obserwować okolicę. Stary orzech zazwyczaj nas nie zawodzi i co roku obdarowuje swoimi owocami.
Orzechy są bardzo zdrowe i trzeba je jeść! Zawierają kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, witaminy z grupy B, błonnik oraz przeciwutleniacze. Naukowcy z Penn State w najnowszym wydaniu Journal of the American College of Nutrition stwierdzili, że dieta bogata w orzechy włoskie pozwala na lepsze radzenie sobie ze stresem. Trzeba korzystać z każdego naturalnego sposobu na utrzymanie równowagi w tym zwariowanym świecie:) W końcu orzechy włoskie to superfoods!
Orzechy są bardzo zdrowe i trzeba je jeść! Zawierają kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, witaminy z grupy B, błonnik oraz przeciwutleniacze. Naukowcy z Penn State w najnowszym wydaniu Journal of the American College of Nutrition stwierdzili, że dieta bogata w orzechy włoskie pozwala na lepsze radzenie sobie ze stresem. Trzeba korzystać z każdego naturalnego sposobu na utrzymanie równowagi w tym zwariowanym świecie:) W końcu orzechy włoskie to superfoods!
Składniki na spód sernika:
- 150 g płatków owsianych
- 200 g orzechów włoskich
- 70 g masła
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu półtłustego
- 6 dojrzałych bananów
- 4 jajka
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 100 g cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Płatki rozdrabniamy z malakserze. To samo robimy z orzechami włoskimi. Roztopione mało łączymy wraz z płatkami i orzechami włoskimi, wykładamy na dnie tortownicy 26 cm, najlepiej wyłożonej papierem. Odkładamy na 10-15 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę serową. W pierwszej kolejności miksujemy blenderem banany na "puree". Później dodajemy twaróg, jajka, budynie i cukier. Miksujemy na jednolitą masę i przekładamy do tortownicy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 50-60 minut w temperaturze 180 stopniu. Sernik zostawiamy do wystygnięcia, najlepiej na noc. Masę krówkową o smaku czekoladowym podgrzewamy chwilę w garnku z gotująca się wodą. Wyciągamy i nakładamy na górę ciasta.
wysokie
stężenie kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, są bogate w błonnik ,
witaminy z grupy B, magnez, przeciwutleniacze (witaminę E) - See more
at:
http://e-naturalna.pl/2010/05/orzechy-wloskie-wlasciwosci-zdrowotne/#sthash.cpeIZqIL.dpuf
wysokie
stężenie kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, są bogate w błonnik ,
witaminy z grupy B, magnez, przeciwutleniacze (witaminę E) - See more
at:
http://e-naturalna.pl/2010/05/orzechy-wloskie-wlasciwosci-zdrowotne/#sthash.cpeIZqIL.dpuf
wysokie
stężenie kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, są bogate w błonnik ,
witaminy z grupy B, magnez, przeciwutleniacze (witaminę E) - See more
at:
http://e-naturalna.pl/2010/05/orzechy-wloskie-wlasciwosci-zdrowotne/#sthash.cpeIZqIL.dpuf
wysokie
stężenie kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, są bogate w błonnik ,
witaminy z grupy B, magnez, przeciwutleniacze (witaminę E) - See more
at:
http://e-naturalna.pl/2010/05/orzechy-wloskie-wlasciwosci-zdrowotne/#sthash.cpeIZqIL.dpuf
Bajecznie wygląda ten sernik :)
OdpowiedzUsuńOrzecha z mojego dzieciństwa już niestety nie ma...
Dziękuję! Szkoda orzecha, bo to piękne drzewa...
OdpowiedzUsuń