poniedziałek, 10 lutego 2014

Kremowa zupa czosnkowa

Zimowa zupa rozgrzewająca! Wspaniały czosnkowy aromat, kremowa konsystencja i przyjemnie zapełniający się brzuszek! Tyle wystarczy by zachęcić wszystkich Czosnkożerców:) Zupa bardzo szybko się rozeszła. Dobrze że chociaż udało mi się zrobić szybkie zdjęcie:)

Składniki:
  • 3 główki czosnku (w zależności od wielkości i preferencji smakowych:))
  • 50 g masła
  • 7 średniej wielkości ziemniaczków
  • 3 szklanki wody
  • 4 kostki rosołowe domowej roboty
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatowej
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • ser grana padano do posypania
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Obrane i pokrojone ząbki czosnku dusimy 1 łyżeczce oliwy, na małym ogniu około 5 minut. Potem dajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Dusimy kolejne 5 minut. Zalewamy wodę oraz dodajemy kostki rosołowe. Gotujemy około 20-30 minut. Po tym czasie wszystko dokładnie miksujemy i przyprawiamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz