Ugotowany groch ma bardzo niski indeks glikemiczny,
co oznacza, że po jego spożyciu następuje bardzo powolne uwalnianie się
glukozy z węglowodanów. Ciecierzyca jest delikatna, słodkawa i orzechowa. Bardzo zdrowa, gdyż ma mnóstwo cennych składników odżywczych, witamin i mikroelementów.
Lubię połączenie ciecierzycy i grochu. Miałam ochotę na sycące danie z wyrazistym smakiem. Pomidory i curry doprowadziły mnie do takiego właśnie zakończenia...
Składniki:
- 400 g ciecierzycy
- 200 g grochu
- 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka chilli
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- kawałek imbiru
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz - opcjonalnie
- świeża bazylia i mięta
Przygotowanie:
Ciecierzycę i groch namaczamy 12 godzin (najlepiej na noc). Po tym czasie gotujemy osobno około 2 godziny z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego.
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy obrany i pokrojony czosnek, pokrojoną cebulkę oraz imbir. Podsmażamy około 5 minut. Następnie dodajemy zmiksowane blenderem pomidory. Dusimy około 15 minut. Do garnka wrzucamy ciecierzycę oraz groch. Dodajemy sos pomidorowy oraz ewentualnie 1 szklankę wody. Doprawiamy curry, chilli, kurkumą. Dodajemy kolendrę, kumin i paprykę. Można dodać pieprz oraz sól. Na koniec dodajemy świeżą bazylię oraz miętę (po 8-10 listków). Jest dosyć pikantne - ostrzegam! :)
Witam,
OdpowiedzUsuńzapraszam do wspólnej zabawy. Blog Twój został nominowany w zabawie Liebster Blog. Zapraszam po więcej szczegółów do siebie http://smacznyswiatewy.blogspot.com/2014/03/nominacja-do-liebster-blog-award.html
Pozdrawiam
Bardzo mi pasowało połączenie ciecierzycy z kuminem i mlekiem kokosowym + ryż. Zaniedbany ostatnio temat strączków, muszę to zmienić. Pyszne i pożywne. :)
OdpowiedzUsuńDopiero niedawno odkryłam ciecierzycę i wciąż mnie zadziwia i zaskakuje, muszę spróbować z mlekiem kokosowym:)
Usuń