poniedziałek, 21 lipca 2014

Grillowane kotlety z indyka i kaszy jaglanej po meksykańsku - grill dla miesożerców i roślinożerców

Był grill. Byli mięsożercy i wegetarianie. Każdy z nich mógł posilić się czymś dobrym. Kotlety na bazie mięsa i inne z kaszy jaglanej i cukinii prosto z krzaczka. Obie propozycje z meksykańskimi smakami charakteryzującymi się ostrością i wyrazistością. Cebula, czosnek, chilli, papryka, świeże zioła. A do tego pomidorowo-bazyliowa salsa (choć jej nie zdążyłam uwiecznić na zdjęciu:)).

Składniki na grillowane kotlety z indyka po meksykańsku:
  • 1 kg zmielonego mięsna z indyka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżka świeżego pokrojonego oregano
  • 1 łyżka świeżej pokrojonej bazylii
  • 1 łyżka otrębów żytnich
Przygotowanie:
Mięso wrzucamy do miski. dodajemy kukurydzę, pokrojoną i oczyszczoną paprykę oraz cebulę. Wyciskamy ząbki czosnku i przyprawiamy. Na koniec dodajemy pokrojoną bazylię i oregano. Do masy można dodać jajko, ale bez tego masa też się dobrze klei. Z przygotowanej masy lepimy kotleciki i lekko obtaczamy w otrębach żytnich. Grillujemy :)





Składniki na grillowane kotlety z kaszy jaglanej po meksykańsku:
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 średnia cukinia
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżka świeżego pokrojonego oregano
  • 1 łyżka świeżej pokrojonej bazylii
Przygotowanie:
Kaszę sparzamy wrzątkiem, płuczemy i gotujemy w dwóch szklankach wrzącej wody bez mieszania. Po ugotowaniu wrzucamy do miski i czekamy chwilę, aż ostygnie. Dodajemy kukurydze, pokrojoną i oczyszczoną papryk, cebulę oraz startą na tarce cukinię. Przyprawiamy wyciśniętym czosnkiem oraz wymienionymi wyżej przyprawami.Do kaszy jaglanej nie trzeba dodawać jajka, gdyż kotleciki lepią się bez problemu. Grillujemy :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz