Nie skończyłam jeszcze swojej przygody z jarmużem w tym roku. Po pysznej jajecznicy, której smak dalej mam w głowie przyszedł czas na sałatkę, która idealnie nadaje się na lunch następnego dnia do pracy. W przygotowaniu jest błyskawiczna :)
Składniki:
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 1 średnia cukinia
- 1/2 zielonej papryki
- 1/2 puszki kukurydzy
- 2 garście pokrojonego jarmużu
- 8 pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka chilli
- 1 łyżeczka tymianku
- sól
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie 10-15 minut. Odcedzamy i przekładamy do miski. Pokrojoną w plastry cukinię i paprykę mieszamy z 1 łyżką oliwy oraz przyprawami chilli i tymiankiem. Wykładamy na dobrze rozgrzaną patelnię grillową. Grillujemy, aż warzywa będą gotowe. W między czasie myjemy i oczyszczamy jarmuż. Kroimy go drobno i dodajemy do wystudzonej kaszy jaglanej. Do sałatki dodajemy również kukurydze oraz grillowane warzywa. Na koniec przygotowujemy dressing z 2 łyżek oliwy, musztardy, octu winnego oraz pieprzu i soli. Wszystkie składniki dressingu dokładnie mieszamy i dodajemy do sałatki.
bardzo ciekawy pomysł na sałatkę! jestem pewna, że świetnie smakuje, a do tego - samo zdrowie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) szaleję z jarmużem i czasem smaczne, ale szalone pomysły wpadają do głowy :)
OdpowiedzUsuń