Przy okazji pieczenia dyni na pyszną zupę, do piekarnika wrzuciłam dwa buraki. Nigdy nie wiadomo do czego się przydadzą. Warto mieć gotowe i upieczone, jak na przykład przyjdzie ochota na szybką sałatkę, która szybka bez upieczonych buraków nie będzie. Przedstawiam Wam szybką sałatkę ze szpinakiem i pieczonymi burakami :)
Składniki na sałatkę:
- 2 pieczone buraki
- świeży szpinak baby
- 4 jajka
- opakowanie sera feta
- 1/2 puszki kukurydzy
Składniki na sos:
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka ostu balsamicznego
- 1/2 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczka chili
- sól
Przygotowanie:
Buraki myjemy, owijamy folią i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni około godzinę. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. W misce przygotowujemy warzywa na sałatkę. Myjemy i suszymy szpinak, kroimy ser feta i dosypujemy kukurydzę. Jajka gotujemy na twardo i po ugotowaniu kroimy w połówki. Wystudzone buraki kroimy w kosteczkę i dodajemy do przygotowanych warzyw. Z wyżej wymienionych składników przygotowujemy sos i dodajemy do sałatki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz